De anførte oplysninger er vejledende. Følg altid opskriften samt udstyrets fabrikants vejledning. Se de tilhørende brugsanvisninger.
Kategori: |
|
Nedenstående
oplysninger og tabeller er baseret på et komfur
med en el-ovn med el effekt på 2,3 kW, hvor
el-ovnen har en volume på 57 liter (ovnrum
H
x B
x D
:
Komfur med ovn og magasinskuffe - set forfra
Klik for forstørrelse
Komfur med ovn og magasinskuffe - set fra siden med åben ovndør
Klik for forstørrelse
Det kan for eksempel være muligt at vælge
imellem følgende funktioner på en el-ovn:
En el-ovns sider, loft og bagvæg kan for eksempel være udført i katalytisk emalje, som forbrænder fedtpartikler ved temperaturer over 200°C. Ovnbunden kan for eksempel være udført i glat og rengøringsvenlig emalje. Ovnlågen kan for eksempel være forsynet med 3 lag koldglas for at give en lavere ydertemperatur, og den bør i dette tilfælde kunne skilles ad for rengøring. Ovnventilen kan for eksempel være placeret bagerst på komfurets overplade.
For en el-ovn, som har en volume på 57 liter, er
opvarmningstiden:
Yderligere kan et komfur være forsynet med en magasinskuffe placeret under ovnen, og en sokkel som bør kunne højdejusteres trinløst, så komfuret kan have en arbejdshøjde fra 85 cm til 93,5 cm.
Et komfur bør altid som sikkerhedsudstyr have en tippesikring, som forhindrer, at det kan tippe fremover ved unormal belastning, f.eks. hvis et barn sætter sig på en åben ovnlåge. En tippesikring kan være udformet som et vinkelbeslag, der permanent fastgøres til gulvet tæt inde ved komfurets bagside med en skrue. Efter at komfuret er skubbet på plads, går vinkelbeslagets frie ende gennem en udskæring i komfurets sokkels bagside, og der monteres, efter at magasinskuffen under ovnen er udtaget, en låseskrue med tilhørende møtrik gennem vinkelbeslaget.
Tippesikringen af komfuret skal monteres korrekt fastgjort på gulv og komfur efter forskrifterne, og den virker kun, når komfuret er skubbet på plads, og (låse-) skruen med tilhørende møtrik er monteret.
Ovnlågen bør som sikkerhedsudstyr være udstyret med børnesikring, som gør det sværere for børn at åbne ovnlågen.
Børnesikringen af ovnlågen virker kun, når den er tilkoblet. Ofte er børnesikringen frakoblet ved levering.
Et komfurs tilbehør bør mindst
bestå af:
Et komfurs ekstra tilbehør kan for
eksempel bestå af:
Ved installationen af komfuret oprettes komfuret med vaterpas, som skiftesvis anbringes på overpladens kanter (forkant, sidekanter og bagkant), og komfuret justeres efter forskrifterne, således at overpladen er fuldstændig vandret.
Før et komfur tages i brug
for første
Brænd ovnen ren.
Hold børn under opsyn, komfuret bliver meget varmt.
Den første tid et nyt komfur anvendes, kan der stadig forekomme lugtgener. Dette har ingen sundhedsmæssig risiko. Gentag eventuelt denne proces "Brænd ovnen ren" igen.
Rengør tilbehøret.
Bageplader, bradepande m.m. vaskes op i varmt vand og håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel). Skyl efter og aftør tilbehøret.
Læg aldrig alu-folie, en ovnrist, en bageplade eller en bradepande direkte på ovnbunden. Emaljen kan tage skade på grund af overophedning. Ovnen bliver varm under brug, hold børn under opsyn.
Hver gang man anvender ovnen, skal både funktionsknappen og temperaturknappen indstilles.
Funktionsknappen på en el-ovn kan for eksempel have følgende indstillinger og symboler:
Ovn: Funktionsknap
Klik for forstørrelse
"0" Ovnen er slukket.
Traditionel ovn.
Varmluft.
Grill.
Intervalgrill.
Temperaturknappen på en el-ovn kan for eksempel have følgende indstillinger og symboler:
"0" Ovnen er slukket.
50-275°C Temperaturindstilling.*
"R" Renseprogram.
*) Den røde kontrollampe lyser, når ovnen tænder, og slukker når den indstillede temperatur er nået.
Ribber
Ovn: Ribber (nummerering)
Klik for forstørrelse
En ovn er forsynet med ribber i hver side af ovnrummet beregnet til placering af bageplade, bradepande eller ovnrist.
Ribbe placering: I nedenstående
"Indstillingsskemaer"
( [ Indstillingsskema bagning ] -
Traditionel ovn
Ovn: Traditionel ovn (varmeafgivelse)
Klik for forstørrelse
Ovnen har varmelegeme i loft og bund. Varmelegemerne afgiver strålevarme direkte til madvarerne.
Ved tilberedning med traditionel ovn bag og steg på én bageplade ad gangen.
Varmluft
Ovn: Varmluft (varmeafgivelse)
Klik for forstørrelse
En blæser bag ovnens varmluftskærm sender luft ud gennem luftkanaler i skærmens sider. Varmelegeme rundt om blæseren varmer luften op. Den varme luft cirkulerer i ovnrummet før den igen bliver suget ind gennem gitteret midt på skærmen.
Ved tilberedning med varmluft kan der tilberedes på to bageplader samtidig. Bagepladerne placeres på ribbe 2 og 5 eller 1 og 4. Temperaturen skal sænkes ved tilberedning med varmluft, den skal være 15-20% lavere end ved traditionel ovn.
Grill
Ovn: Grill (varmeafgivelse)
Klik for forstørrelse
Grillvarmelegemet varmer luften op til den indstillede temperatur og holder derefter temperaturen.
Ved tilberedning med grill grillsteg på én ovnrist ad gangen med en bradepande beklædt med alu-folie placeret lige under ovnristen for opsamling af fedtstænk m.m.
Intervalgrill
Ovn: Intervalgrill (varmeafgivelse)
Klik for forstørrelse
Intervalgrill er en kombination mellem varmluft og grill. Varmluftblæseren cirkulerer luften rundt i ovnrummet. Grillvarmelegemet varmer luften op til den indstillede temperatur og holder derefter temperaturen.
Ved tilbedredning med intervalgrill skal temperaturen være 15-20% lavere end ved traditionel ovn. Ved tilberedning med intervalgrill tilberedes på én bageplade.
Bagning/madlavning
Ved temperaturforskelle og/eller ujævn placering af madvarer på bagepladerne kan bagepladerne "slå sig". Dette gælder især ved tilberedning af frossen pizza, pommes frites og lignende.
Stik i bløde kager ca. 5 min. før fuld tid, så er der mulighed for at afkorte/forlænge bagetiden. Resultatet kan påvirkes af opskriften, formenes materiale, farve, form og størrelse.
Ved tilberedning i lyse metalforme samt i forme af porcelæn og glas skal formen placeres på en bageplade. Ved tilberedning i mørke metalforme skal formen placeres på ovnristen.
Med traditionel ovn får hele overfladen en ensartet farve.
Med varmluft bliver bagning/madlavning mere rationel, men farven bliver mere ujævn. For at opnå det bedste resultat skal bagværk/madret placeres, så det ikke spærrer for luftstrømmen. Det vil sige, at boller, f.eks. fastelavnsboller, rosinboller eller rosinboller 2, og lignende skal placeres i lige rækker. Aflangt bagværk, som flutes f.eks. mini flutes, stænger f.eks. æble kanelstang, sandkage f.eks. tre-minutters sandkage og lignende, skal placeres med enderne mod bagvæg og ovnlåge.
Varmluft er mindre velegnet til bagning af ting med et højt sukkerindhold, som skal have høj temperatur i kort tid. Således bliver småkager, f.eks. købmandens småkager eller lækre småkager, pænest i traditionel ovn.
Varmluft kan tilberede forskellige retter samtidig, f.eks. forret, hovedret og dessert. Man skal blot være opmærksom på at vælge retter, som skal tilberedes ved samme temperatur.
Intervalgrill er velegnet til gratinering og anden madlavning, som skal have gylden overflade f.eks. flødekartofler, råstegte kartofler og lignende. Intervalgrill er ikke velegnet til bagning.
Indstillingsskema bagning (for en ovn som har en volume på 57 liter)
|
Indstillingsskema madlavning (for en ovn som har en volume på 57 liter)
|
Stegning
Ovn: Stegning
Klik for forstørrelse
Hvis ens ovn er velisoleret bevirker det, at der bliver en relativ høj fugtighed i ovnen. Derfor skal der ikke tilsættes vand ved stegning. Hvis man ønsker stegesky til sovs, så læg stegen i et ovnfast fad der passer til stegen, og hæld max. 5 dl vand ved. Der skal ikke tilsættes yderligere vand under tilberedningen.
Hvis man bruger for meget vand i en velisoleret ovn, vil der dannes kondensvand, som kan løbe ud på gulvet, og man bruger unødig meget energi.
Traditionel ovn, varmluft og intervalgrill er velegnet til stegning. Intervalgrill er især velegnet til stegning af ting, som skal have sprød overflade som kylling, f.eks. kyllingebrystfilet (stegt), flæskesteg, f.eks. flæskesteg med sprød svær, lammekølle og lignende. Ved brug af varmluft og intervalgrill skal man dog være opmærksom på, at ovnrummet vil blive kraftigere tilsmudset på grund af den cirkulerende luft, som hvirvler fedtstænk rundt i ovnrummet.
Hvis man ønsker at bruge stegepose, så klip det ene hjørne af, inden stegeposen anbringes i ovnen. Derved undgår man at brænde sig på varm damp, når man åbner posen.
Brug af stegetermometer
Ovn: Brug af stegetermometer
Klik for forstørrelse
Ved brug af intervalgrill må der ikke samtidig anvendes elektronisk stegetermometer, da varmen fra grillen kan få ledningen til at smelte.
For at opnå det bedste resultat skal spidsen af stegetermometeret være i den tykkeste del af stegen. Spidsen må ikke støde mod fedt eller knogler, da termometeret ellers vil vise forkert. Hele stegespydet skal være inde i kødet, da ovnvarmen påvirker termometeret. Når den ønskede temperatur er nået, tages stegen ud, dækkes med alu-folie og hviler i ca. 20 minutter. Stegen er derefter lettere at skære for, og der går mindre kødsaft til spilde.
Indstillingsskema stegning (for en ovn som har en volume på 57 liter)
|
Optøning
Ovn: Varmluft (varmeafgivelse)
Klik for forstørrelse
Varmluft er velegnet til optøning af frosne produkter. Ved optøning af kød, fisk, glasseret eller fyldt bagværk skal temperaturknappen stå på 0. Ved optøning af færdigretter skal temperaturknappen stå på 200°C.
Ovnristen og bagepladerne kan anbringes i flere ribber, hvis der er meget, der skal tøs op. Det er ikke muligt at angive tid, da den varierer efter madens mængde og type, samt hvis den er varmere end -18°C, men prøv at stikke i maden.
Grillning
Ovn: Grillning (varmeafgivelse)
Klik for forstørrelse
Stil funktionsknappen på "grill" og termostatknappen på 275°C. Hvis der ønskes en mere skånsom grillning, kan termostatknappen sættes på en lavere temperatur.
Tør dét, der skal grilles, af med køkkenrulle. Hvis det er fugtigt, vil det blive kogt i stedet for grillet. Lad grillen varme op i 5 minutter inden dét, der skal grilles, sættes i ovnen.
Læg dét, der skal grilles, på ovnristen, og placér ovnristen på den ribbe, der er anbefalet i indstillingsskemaet grillning.
Beklæd bradepanden med alu-folie og placér den under ovnristen. Bradepanden opsamler fedtstænk m.m., det letter rengøringen.
Ovnlågen skal være lukket under grillningen.
Hold øje med grillningen.
For lang grilltid giver tør, kedelig og i værste fald brændt mad.
Vend det der skal grilles mindst én gang under grillningen.
Grilltiden er afhængig af størrelsen, fedtmarmoreringen, mængden og temperaturen på dét, der skal grilles.
Fisk og lyst kød (fjerkræ, kalv og svin) får ikke farve lige så let som mørkt kød (okse og vildt). Grillolie eller Grillolie 2 og grillkrydderier giver bedre farve, men øger risikoen for at kødet brankes. Grillresultatet bliver bedst hvis dét, der skal grilles, ikke kommer direkte fra køleskabet.
Indstillingsskema grillning (for en ovn som har en volume på 57 liter)
|
Råd og tips ved brug af ovn
Udluftningsstilling
Hver gang ovnen har været brugt, skal ovnen sættes i udluftningsstilling, det vil sige, at ovnlågen skal stå på klem. Hvis ovnen ikke bliver sat i udluftningsstilling, er der risiko for, at fugt i ovnrummet kan forårsage rustdannelse.
Ovnlågen skal stå i denne stilling, til ovnen er kølet af.
Magasinskuffen
Et komfur kan være forsynet med en magasinskuffe placeret under ovnen.
En magasinskuffe er beregnet til opbevaring af ovntilbehøret.
En magasinskuffe må ikke anvendes til opbevaring af madvarer i længere tid, da fugt fra madvarer kan forårsage rust i og omkring en magasinskuffe.
Tippesikringen virker kun, når komfuret er skubbet på plads, og (låse-) skruen med tilhørende møtrik er monteret. Vær opmærksom på dette, når komfuret flyttes ved rengøring bag komfuret. Af hygiejniske og sikkerhedsmæssige årsager skal gasbrændere eller (el-) kogeplader og ovnen holdes rene. Fedtpletter og spildt mad afgiver os ved opvarmning, og kan i værste tilfælde medføre brand.
Emaljerede flader
Den daglige rengøring af emaljerede flader foretages bedst med en hårdt opvredet klud. Ved kraftigere tilsmudsning anvendes en plastsvamp og håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel).
Brug aldrig "renslet", skuresvampe, metalsvampe, skurepulver, flydende skurecreme eller andre ridsende rengøringsmidler til rengøring af emaljerede flader.
Ovnventilen
Tag ovnventilen, som for eksempel kan være placeret bagerst på komfurets overplade, op og rengør den i varmt vand og håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel).
Ovnen
Ved rengøring af ovnen kan det være en fordel at tage ovnlåge og ovnribber af.
En el-ovns sider, loft og bagvæg kan for eksempel være udført i katalytisk emalje, som delvis rengør sig selv ved temperaturer over 200°C.
Efter tilberedning ved lav temperatur og med kraftige fedtstænk anbefales det, at ovnens renseprogram anvendes.
Hold børn på afstand af komfuret når renseprogrammet anvendes, da komfurets front bliver varmere end ved normal brug.
Hvis en el-ovns sider, loft og bagvæg for eksempel er udført i katalytisk emalje, som delvis rengør sig selv ved temperaturer over 200°C, skal overkog, fedtspild og kraftige fedtstænk altid fjernes inden renseprogrammet startes ved for eksempel at gennemføre følgende trin:
Når renseprogrammet er færdigt, kan der ligge forkullet støv i bunden af ovnen. Dette er resterne af det afbrændte smuds. Det fjernes nemmest med en opvredet klud.
Brug ikke ovnrensemidler og skarpe genstande på katalytisk emalje.
En el-ovns ovnbund kan for eksempel være udført i glat og rengøringsvenlig emalje. Tør ovnbunden af hver gang ovnen har været brugt. Brug en opvredet klud, gerne tilsat lidt håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel).
Ved kraftig tilsmudsning af en ovnbund udført i glat og rengøringsvenlig emalje anbefales det for eksempel at gennemføre følgende trin:
Til rensning af en ovnbund udført i glat og rengøringsvenlig emalje kan eventuelt også anvendes et ovnrensemiddel. Følg vejledningen for det pågældende middel.
En el-ovn kan være forsynet med en varmluftventilator, som kan blive tilsmudset af fedtstænk fra stegning. Kontroller ventilatoren hver fjerde måned og rengør den, hvis det er nødvendigt.
Sluk for hovedafbryderen til produktet, idet der ikke må være strøm til produktet, når varmluftventilatoren rengøres.
Fjern varmluftskærmen foran varmluftblæseren (varmluftventilatoren) og tag ventilatoren ud. Rengør ventilatoren i varmt vand og håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel). Sænk aldrig apparatet eller ledning ned i vand eller anden væske.
Ovnlågen
Rengør de emaljerede dele på ovnlågen med en ren klud, varmt vand og håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel).
Tag ovnlågen af komfuret for rengøring af lågeglas og læg ovnlågen på et sikkert underlag på et bord. Aftag indvendig, mellemste og udvendig lågeglas.
Håndtér lågeglassene varsomt. Glassene er normalt hærdet, men tåler ikke stød og slag samt ridsende rengøringsmidler. Sådanne påvirkninger kan bevirke, at glassene springer øjeblikkeligt eller på et senere tidspunkt.
Rengør lågeglassene med en våd klud med håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel). Tør efter. Puds eventuelt lågeglassene med et vinduespudsemiddel.
Ved kraftig tilsmudsning af lågeglas anbefales det for eksempel at gennemføre følgende trin:
Efter rengøring monteres lågeglas og ovnlåge i modsatte rækkefølge.
Ovnen må ikke anvendes før alle lågeglas er korrekt monteret.
Ovntilbehøret
Afmonter ribberne fra ovnen. Vask ribber og ovnrist af i hånden eller i opvaskemaskine. Ved kraftig tilsmudsning kan de lægges i blød, eller det anbefales eventuelt at bruge en stålsvamp og gnide godt. Efter rengøring monteres ribberne igen i ovnen.
Bageplader og bradepande tøres af med bagepladeskraber og køkkenrulle efter brug. Ved kraftig tilsmudsning kan bageplader og bradepande vaskes af i hånden eller i opvaskemaskine.
Beklæd for eksempel bageplader med bagepapir ved bagning, det letter rengøringen.
Beklæd for eksempel bradepanden med alu-folie og placér den under ovnristen, så opsamler bradepanden fedtstænk m.m. ved stegning, det letter rengøringen.
Ovnpærer og ovnlampeglas
Sluk for hovedafbryderen til produktet, idet der ikke må være strøm til produktet, når ovnpærer udskiftes eller rengøres.
For udskiftning af en defekt ovnpære afmonteres ribberne fra ovnen. Aftag ovnlampeglasset til den defekte ovnpære. Udskift den defekte ovnpære. Anvend kun originale reservedele, herunder pærer. Efter udskiftningen af den defekte ovnpære monteres ovnlampeglasset igen, derefter monteres ribberne igen i ovnen.
For rengøring af ovnlampeglas afmonteres ribberne fra ovnen. Aftag lampeglasset der skal rengøres.
Ved rengøring af ovnlampeglas anbefales det for eksempel at gennemføre følgende trin:
Ovnlampeglasset, der blev rengjort, skal være helt tør, inden det monteres igen i ovnen.
Efter rengøringen af ovnlampeglasset monteres ovnlampeglasset igen, derefter monteres ribberne igen i ovnen.
Ovntætningsliste
For rengøring af tætningslisten monteret mellem ovn og ovnlåge kan tætningslisten på nogle typer ovne aftages for rengøring. I disse tilfælde tages tætningslisten ud af ovnen. Rengør tætningslisten ved at trække en våd klud tilsat håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel) hen over listen. Tør efter.
Tætningslisten skal være tør inden den igen sættes på, hvis den har været taget af. Sæt tætningslisten på igen ved at følge den modsatte fremgangsmåde som ved aftagningen, og sørg for at den følger parallelt med siderne i ovnen. Vær opmærksom på om tætningslistens samling skal placeres på en bestemt måde i ovnen, for eksempel øverst.
Kontrollamperne
Hvis et komfur er forsynet med kontrollamper af glimlampetypen, kontakt ved en eventuel fejl et af komfurets (ovnens) fabrikant autoriseret Service-center.
Arbejde udført af ukyndig kan føre til skader på personer og/eller ejendom, samt forringe apparatet.
Anvend kun originale reservedele.
Magasinskuffen
Hvis et komfur er forsynet med en magasinskuffe placeret under ovnen, er det nemmest at rengøre magasinskuffen, hvis den tages ud.
Rengør magasinskuffen med en klud, varmt vand og håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel). Tør magasinskuffen af. Magasinskuffen skal være tør inden den isættes igen, hvis den har været taget ud.
Praktiske råd
Tekniske råd
Opstår der problemer med apparatet findes der forslag til afhjælpning i afsnittet "Før der tilkaldes service".
Nedenstående
oplysninger og tabeller er baseret på
en mikrobølgeovn med el effekt
på 1,5 kW, hvor mikrobølgeovnen
har en volume på 18 liter (ovnrum
H
x B
x D
:
Mikroovn - set forfra
Klik for forstørrelse
Mikroovn - set fra siden med åben ovndør
Klik for forstørrelse
En mikrobølgeovn er udstyret med et betjeningspanel, som oftest er placeret i en af ovnens sider.
En mikrobølgeovn bør altid som sikkerhedsudstyr have en børnesikring / sikkerhed mod start af tom ovn, som forhindrer, at ovnen kan startes, før der sættes noget i den, det vil sige, at når den automatiske sikringsfunktion er aktiveret, skal ovnlågen åbnes og lukkes, før ovnen kan startes.
En mikrobølgeovns tilbehør
bør mindst bestå af:
En mikrobølgeovns ekstra tilbehør
kan for eksempel bestå af:
Ved installationen af en mikrobølgeovn oprettes mikrobølgeovnen med vaterpas, som skiftesvis anbringes på overpladens kanter (forkant, sidekanter og bagkant), og mikrobølgeovnen justeres efter forskrifterne, således at overpladen er fuldstændig vandret.
Før en mikrobølgeovn
tages i brug for første
Sæt mikrobølgeovnen på en stabil bordplade eller lignende.
Bemærk at en mikrobølgeovn er tungest i den side, hvor dens betjeningspanel er placeret.
Brug kun mikrobølgeovnen til husholdningsbrug og til tilberedningsformål.
Kontroller at mikrobølgeovnen er ubeskadiget.
Kontroller specielt, at ovndøren kan lukkes rigtigt, og at dørtætningen ikke er beskadiget. Tøm mikrobølgeovnen for tilbehør og rengør den indvendigt med en blød, fugtig klud.
Mikrobølgeovnen må ikke opstilles tæt på andre varmekilder.
Den luft der suges ind af mikrobølgeovnens ventilator må ikke være varmere end 35°C. For at sikre tilstrækkelig ventilation, skal der være mindst 15 cm frit rum over ovnen.
En mikrobølgeovn kan normalt fungere i rumtemperatur liggende mellem +5°C til +35°C.
Mikrobølgeovnens ventilationsåbninger.
Ventilationsåbninger må ikke tildækkes. Kan en mikrobølgeovn ikke få tilstrækkelig med ventilationsluft, kan det skade ovnen og give dårlige resultater. Kontroller at mikrobølgeovnens fødder sidder korrekt, idet de sikrer tilstrækkelig ventilation under ovnen.
En mikrobølgeovn må kun kunne anvendes, hvis døren er tæt lukket.
Radio- og TV-modtagelse.
Der kan forekomme forstyrrelser i radio- og TV-modtagelse, hvis ovnen placeres tæt på en radio eller TV antenne.
Rengør tilbehøret.
Drejefod, glas drejetallerken, låg m.m. vaskes op i varmt vand og håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel). Skyl efter og aftør tilbehøret.
Der skal altid være madvarer i ovnen, når den anvendes med mikrobølger alene eller eventuelt i kombination med grill, hvis mikrobølgeovnen har en sådan. I modsat fald kan ovnen beskadiges.
For at indøve programmering af ovnen, kan man placere et glas med vand i ovnen. Vandet vil absorbere mikrobølgeeffekten, således at ovnen ikke bliver beskadiget.
Hver gang man anvender mikrobølgeovnen, skal både tilberedningstid og mikrobølgeeffekt indstilles.
Sådan virker mikrobølge
Overalt omkring os findes elektromagnetiske
bølger, elektromagnetisk energi, som f.eks.
dagslys og radiobølger. Et andet eksempel
er de varmebølger (infrarøde
stråler), som afgives fra elementerne i en
almindelig el-ovn. Mikrobølger er af samme
slags, men har en anden bølgelængde,
mellem radiobølger og varmebølger.
Mikrobølger er egnede til madlavning, fordi
de med deres specielle bølgelængde
ikke bare rammer overfladen, men også
trænger ca. 2 cm ind. Længere
bølger, f.eks. radiobølger,
trænger lige igennem maden, mens kortere
bølger, f.eks. infrarøde
bølger, kun opvarmer overfladen
(jævnfør grillning). Varmen
opstår ved, at mikrobølgerne
øger molekylernes bevægelse i den
væske og det fedtstof, som levnedsmidlerne
indeholder. Fra de opvarmede dele ledes varmen
videre ind i maden. I mikrobølgeovnen
findes en sender, som sender mikrobølgerne
ud i ovnrummet. Da mikrobølgerne ikke kan
trænge igennem metal, reflekteres de mod
ovnvæggene og rammer maden fra alle
Tid og effekt
Tiden afhænger af den konkrete mikroovn, da alle mikroovne er forskellige. Start altid med kortest mulig tid. Man kan altid give længere tid.
Valgt tilberedningstid indstilles, og mikrobølgeeffekten stilles til ønsket effekt.
Drejefod
Anvend altid drejefoden under glasdrejetallerkenen.
Anvend aldrig andet køkkenudstyr end
glasdrejetallerkenen på drejefoden.
Glas drejetallerken
Anvend glasdrejetallerkenen og drejefoden ved
alle tilberedningsmetoder. Glasdrejetallerkenen
opfanger dryppende saft og madpartikler,
der ellers ville plette og snavse ovnen
indvendig.
Låg
Det specielle mikrobølgeovns-låg,
som er egnet til brug i en mikrobølgeovn,
anvendes til at dække maden under opvarmning
eller tilberedning, hvis det sker med
mikrobølger alene.
Låget:
Rist til to portioner
Hvis der som ekstra tilbehør er anskaffet en rist til to portioner, skal denne rist kun anvendes, hvis to portioner skal opvarmes samtidig på to tallerkener. Sæt da en tallerken på den roterende glasdrejetallerken og placer risten og derefter den anden tallerken ovenpå.
Mikrobølgeeffekt
Hvorledes vælges mikrobølgeeffekten?
- >750 watt (højeste effekt - Jet - Max. - For eksempel 900 watt)
- Anvendes til hurtig opvarmning af klar suppe, kaffe, te og væskeholdige retter dvs. mad med stort vandindhold (mere end 400 g). Indeholder maden æg eller creme vælges en lavere effekt.
- 750 watt (fuld effekt)
- Anvendes til kogning af grøntsager, fisk, kød etc.
- 650 watt (fuld effekt)
- Anvendes ved tilberedning af retter, hvor man ikke kan komme til at røre.
- 500 watt (halv effekt)
- Anvendes ved skånsom tilberedning af f.eks. proteinrige saucer, oste og æggeretter og færdigkogning af gryderetter.
- 350 watt (halv effekt)
- Anvendes til færdigkogning af gryderetter eller til dampning af fisk.
- 160 watt (lav effekt - Optøning)
- Anvendes ved manuel optøning.
- 90 watt (lav effekt)
- Anvendes til varmholdelse, til blødgøring af smør, ost og flødeis eller til kombinations tilberedning.
- 0 watt (ingen effekt)
- Anvendes til indstilling af hviletid.
) Brug tilbage-knappen i din browser for at vende tilbage til denne side.
Effekten varierer ved, at mikrobølgerne slås til og fra i perioder med lange pauser imellem ved lav indstilling på skalaen og uden pauser ved højeste indstilling.
Anvend de forskellige effekttrin på samme måde, som når der bruges gasbrændere eller (el-) kogeplader. Brug fuld effekt, når noget skal bringes i kog, eller der varmes små portioner. Sæt effekten ned, når der viderekoges, eller hvis der tilberedes store mængder eller hele stykker kød.
Brug af stegetermometer
Brug kun et specielt mikrobølgetermometer som er egnet til brug i en mikrobølgeovn.
Et specielt mikrobølgetermometer er nyttigt ved tilberedning af kød eller for at varme noget til en bestemt temperatur i mikroovne, der ikke er udstyret med en temperaturføler, og det erstatter et normalt stegetermometer (kødtermometer), som på grund af sit kviksølvindhold, henholdsvis metaldele, ikke kan bruges i en mikroovn. Et konventionelt stegetermometer (kødtermometer) må kun anvendes efter, at maden er tilberedt. Vær opmærksom på, at hele mikrobølgetermometeret er stukket ind i den tykkeste del af kødet, og at det ikke rammer ben eller fedt. En rigtig indertemperatur er vigtig for at en steg skal blive saftig og god. Man ved præcist, hvor meget kødet er stegt (kogt). Også velegnet ved opvarmning af babymad.
Indgreb i tilberedningen
Kontroller og efterse maden jævnligt. Det kan være nødvendigt at kontrollere forløbet af en tilberedning for at vende et produkt eller røre i en ret. Åben da blot ovnlågen, så ovnen stopper.
Åbnes ovnlågen under en normal tilberedning (indgreb i tilberedningen), kan tilberedningen fortsættes, uden at tid eller effekt ændres.
Når ovnlågen lukkes igen, genstartes tilberedningen med de oprindelige indstillinger.
Når tilberedningstiden er udløbet
Når tilberedningstiden er udløbet, lyder der et akustisk signal, og tilberedningsprocessen vil stoppe.
Optøning
En mikrobølgeovn er velegnet til optøning af frosne produkter.
En mikrobølgeovn kan anvendes til optøning af rå, forkogte eller halvkogte produkter samt brød. Den kan også anvendes til optøning af færdigretter.
Det er ikke muligt at angive tid, da den varierer efter madens mængde og type, samt hvis maden er varmere end -18°C, men prøv at stikke i maden.
Husk at hviletid altid forbedrer resultatet.
Små stykker aluminiumfolie kan anvendes til at beskytte f.eks. kyllingevinger, benstykker og fiskehaler, men husk, folien må ikke komme i berøring med ovnsiden. Det kan beskadige ovnen!
Valgt tilberedningstid indstilles, og mikrobølgeeffekten stilles til lav effekt (160 watt) til manuel optøning.
Til blødgøring af is eller smør vælges lav effekt (90 watt).
Kontroller og efterse maden jævnligt. Gennem erfaring vil man hurtigt lære, hvor meget forskellige produkter kræver.
Pas på, at optøningstiden ikke bliver for lang, og/eller at mikrobølgeeffekten ikke er for høj, når madvarer optøs, ellers kan man risikere, at madvarerne bliver delvist kogt.
Råd og tips ved brug af mikrobølgeovn
Udluftningsstilling
Hvis der under tilberedningen er blevet dannet kondensvand i ovnrummet, tag straks glasdrejetallerkenen og drejefoden ud og aftør disse samt ovnbunden, ovnloftet og alle ovnsiderne plus indersiden af ovnlågen, for at undgå risiko for at fugt i ovnrummet kan forårsage rustdannelse.
Hver gang mikroovnen har været brugt, skal mikroovnen sættes i udluftningsstilling, det vil sige, at ovnlågen skal stå på klem. Hvis mikroovnen ikke bliver sat i udluftningsstilling, er der risiko for, at fugt i ovnrummet kan forårsage rustdannelse.
Ovnlågen skal stå i denne stilling, til mikroovnen er kølet af.
Sluk for stikkontakten til produktet og tag produktets stik ud af stikkontakten, idet der ikke må være strøm til produktet, når det vedligeholdes eller rengøres.
Emaljerede flader
Den daglige rengøring af emaljerede flader foretages bedst med en hårdt opvredet klud. Ved kraftigere tilsmudsning anvendes en plastsvamp og håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel).
Brug aldrig "renslet", skuresvampe, metalsvampe, skurepulver, flydende skurecreme eller andre ridsende rengøringsmidler til rengøring af emaljerede flader.
Ovnen
En mikrobølgeovn kræver normalt ingen anden vedligeholdelse end normal rengøring. Rengør mikrobølgeovnen jævnligt.
Brug et håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel), varmt vand og en blød klud til de indvendige flader og dørens inder- og yderside samt dørkarmen.
Brug aldrig skuresvamp eller andet der kan ridse ovnrummets flader.
Tag regelmæssigt, og især efter overkogning eller spild, glasdrejetallerkenen og drejefoden ud og rengør ovnbunden. En mikrobølgeovn er beregnet til brug med glasdrejetallerkenen og drejefoden på plads, og den bør ikke anvendes uden.
Undgå at fedt eller andet sætter sig på dørkarmen eller rundt om døren. Det bør i givet fald fjernes umiddelbart.
Fastbrændte partikler kan eventuelt blødgøres ved at sætte en kop vand i mikrobølgeovnen og tænde for den i 2 - 3 minutter. Dampen blødgør spildet.
Uønsket lugt i mikrobølgeovnen kan reduceres ved at sætte en kop med vand og citronsaft i ovnen, og lade det koge nogle minutter.
Dørtætning og dørkarmen bør regelmæssigt kontrolleres for beskadigelse. Findes der en sådan beskadigelse, bør mikrobølgeovnen kontrolleres og eventuelt repareres af en service tekniker fra et af mikrobølgeovnens fabrikant autoriseret Service-center.
Slibende midler ødelægger betjeningspanel og mikrobølgeovnens flader. Brug en svamp med et håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel) eller et stykke køkkenrulle med en glasrens. Sprøjt aldrig direkte på mikrobølgeovnen, men sprøjt ud i papiret. Anvend kun en fugtig klud til udvendig rengøring, især til ventilationsgitrene.
Fjern aldrig nogen afskærmning fra mikrobølgeovnen. Fjernelse af nogen form for afskærmning, der beskytter imod udsættelse for mikrobølgeenergi er farligt.
Kontakt ved en eventuel fejl et af mikrobølgeovnens fabrikant autoriseret Service-center.
Arbejde udført af ukyndig kan føre til skader på personer og/eller ejendom, samt forringe apparatet.
Anvend kun originale reservedele.
Ovntilbehøret
Drejefod, glas drejetallerken, låg m.m. vaskes op i varmt vand og håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel). Skyl efter og aftør tilbehøret. Tilbehøret kan også normalt vaskes op i opvaskemaskine.
Praktiske råd
Tekniske råd
Opstår der problemer med apparatet findes der forslag til afhjælpning i afsnittet "Før der tilkaldes service".
|