Brug browserens
"Søg på denne side" funktion.
Tastaturgenvej for 'Microsoft Internet Explorer':
Brug genvejstasten "Ctrl"+"F" eller
i ældre udgaver af internet-browseren
"Ctrl"+"B".
Ernæringseksperter anbefaler, at man spiser
mindst et halvt kilo frugt og grønt eller fem
frugter eller grøntsager om dagen. Frugt og
bær giver værdifulde tilskud af vitaminer
og mineraler. Skal, kerner og cellevægge er rige
på kostfibre (cellulose og pektin). Det er derfor
bedre at spise frugterne naturel end som juice eller
nektar (væske der er en opløsning af
sukkerarter som insekter samler fra blomster).
Grøntsager giver masser af værdifulde
næringsstoffer og fibre og bør indgå
i ethvert måltid. Grøntsager indeholder
mange mineraler og vitaminer.
Af hensyn til evt. bakteriel forurening anbefales det,
at frosne bær, der bruges i rå tilstand som
f.eks. i en smoothie, får et kort opkog inden
anvendelsen.
frugt: en vækst der vokser på en plante, og som indeholder et eller flere frø; er ofte saftig og smager sødt; frug+t; fra nedertysk vrucht; fra latin fructus 'frugt, nytte'; fra fruî 'nyde' egentlig 'det, der nydes'
rod: den del af en plante som vokser i jorden, og som optager vand og næringsstoffer; fra fællesgermansk rekonstrueret form wrõt- 'rod'; fra indoeuropæisk rekonstrueret form wrãd-, rekonstrueret form warãd- 'gren, kvist, rod' (beslægtet med lakrids, radise, urt)
knold: en tyk, rund jordstængel eller en roddel på visse planter som rummer næring til planten eller fungerer som formeringsorgan; fra fællesgermansk rekonstrueret form knuðla- 'knold' afledt af rekonstrueret form knuðán- 'knude'; fra indoeuropæisk rekonstrueret form gnut- 'noget sammentrykt'
rodfrugt: en planterod der spises som grøntsag eller anvendes til dyrefoder, f.eks. roer og kartoflerbærfrugt
rodknold: en af flere klumper på visse planters rødder, f.eks. kartoffelplantens (kartofler), hvori der er oplagret næring til planten
bær: en saftig, blød frugt med mange frø: vokser på forskellige buske og træer = bærfrugt; fra fællesgermansk rekonstrueret form bazja- egentligt 'strålende rødt bær'; fra indoeuropæisk rekonstrueret form bhõsjo- afledt af rekonstrueret form bhõ-, rekonstrueret form bhã- 'stråle, lyse, skinne' (beslægtet med bone, foto-)
bærfrugt: (botanik) en lille frugt med saftigt kød og ofte flere frø, f.eks. ribs og vindruer = bærstenfrugt, flerfoldsfrugt
sten: en kerne med en hård skal i midten af en frugt; fra fællesgermansk rekonstrueret form staina- 'sten' egentlig 'noget hårdt og sammentrængt' afledt af indoeuropæisk rekonstrueret form stãi-, rekonstrueret form stî- 'trænge sammen, fortætte'
stenfrugt: en frugt med et stenhårdt frø omgivet af et lag frugtkød, f.eks. et kirsebær eller en ferskenbærfrugt
grønt: = grøntsager; grø/n+t; substantiv (navneord) afledt af neutrum (intetkøn) af grøn
grøntsag eller grønsag: en del af en plante som spises rå eller tilberedt; det kan være som tilbehør til kødretter eller som en selvstændig ret, f.eks. gulerødder, salat eller kål
Holdbarhed og opbevaringFrugter og bær:
Opbevaringstemperaturen varierer for forskellige frugter og
bær. Bær skal i almindelighed opbevares koldt i
køleskab ved 0 til +4°C, modne frugter
skal i almindelighed opbevares køligt i køleskab
ved +6 til +8°C dog med undtagelse af f.eks.
bananer, som ikke tåler kulde og
bør opbevares ved ca. +15°C. Flere andre
importerede frugter tåler heller ikke kulde i modningsstadiet,
og de modner hurtigst ved stuetemperatur (20-25°C).
Grøntsager: Grøntsager fortsætter med
at "leve" efter høsten. Den rette opbevaring er
derfor vigtig. De fleste grøntsager skal opbevares
køligt, f.eks. i køleskab (+5°C). Nogle
undtagelser er tomater,
agurk og aubergine,
som har det bedst ved +12 til +14°C, for hvis
temperaturen er lavere, mister tomaterne aroma,
agurken bliver blød og vandet, og
auberginen bliver brunfarvet i kødet.
Beskyttelse mod udtørring er også vigtig. Specielt sarte
er bladgrøntsager som f.eks. spinat,
salat,
krydderurter og
agurk. Bladgrøntsager opbevares
bedst, hvis de lægges i plastpose eller plastboks i
køleskab (+5°C). Modne tomater
afgiver ethylengas, som skader en del andre grøntsager,
specielt dild, persille,
salat, agurk og
gulerødder, og derfor bør
tomater ikke opbevares sammen med disse. Samme
problem gælder også for æbler,
blommer og pærer,
idet de også afgiver ethylengas.
En rund, orangegul stenfrugt af abrikostræ; har en
særpræget, sød smag, og spises ofte syltet.
Ordhistorie: fra nederlandsk abrikoos; fra fransk
abricot; fra portugisisk albricoque; fra arabisk
al-barqûq af al bestemt artikel og
barqûq 'abrikos'; oprindelig af latin
persica praecocia 'tidligt modne
ferskner'.
En aflang grøntsag med mørkegrøn skal
og hvidt, saftigt kød; flere sorter, f.eks.
asieagurk,
drueagurk,
salatagurk og
sylteagurk; latinsk navn Cucumis sativus.
Ordhistorie: fra nederlandsk eller nedertysk agurk,
augurk; fra polsk ogórek 'agurk'; fra
græsk angúrion
'vandmelon'; fra persisk
angõrah 'græskar'.
Appelsin, kaldes også Orange,
en rund citrusfrugt med
orange skal og orangegult eller rødligt kød som
smager syrligt; latinsk navn Citrus sinensis.
Ordhistorie: appel+sin; fra nederlandsk
appelsien, nedertysk appelsina, apel de Sina;
efter fransk pomme de Sine
'æble fra Kina'. Syrlige
sorter er bedst egnede til saft og marmelade. Benyttes både
som krydderi og som grøntsag.
Appelsinskallerne
benyttes hele eller revne fra friske usprøjtede frugter
som krydderi bl.a. i madretter og
bagværk.
En urt der ligner en stor tidsel; blomsterlejet og den
nederste del af bladene spises som grøntsag; latinsk
navn Cynara scolymus. Artiskokbund er den store spiselige
nederste del af artiskokken, der fremkommer når bladene
fjernes. Artiskokhjerte er den inderste del af artiskokken,
der består af små spiselige blade. Ordhistorie:
fra tysk Artischocke; fra italiensk articiocco;
fra archiciocco, carciofo; fra spansk
alcarchofa, rekonstrueret form carchofa; fra
arabisk al- bestemt artikel + harsûfa,
hursûfa 'artiskok'.
Kaldes også Asieagurk.
Også om en sprød, hvidgullig strimmel af eddikesyltet
asieagurk. Ordhistorie: fra ældre
asia; fra nederlandsk aatsia; fra engelsk
achar; fra hindi acãr 'sursyltede
grøntsager, pickles, syltetøj, oftest lavet af
mangofrugter'.
En urt hvis pindelignende grønne eller hvide skud
spises som grøntsag; latinsk navn Asparagus officinalis.
Ordhistorie: asparg+es; fra græsk
aspáragos, aspháragos 'asparges,
planteskud'.
En lang pæreformet grøntsag med violet skal
og lyst, melet kød. Eller om planten, hvorpå
der vokser auberginer; latinsk navn Solanum melongena.
Planten kaldes også Ægplante. Ordhistorie:
au+bergine; fra fransk aubergine; fra
katalansk alberginia; fra arabisk al- bestemt
artikel + bãdinðßãn af persisk
bãdemðßãn 'aubergine'.
Avocado er en pæreformet grøntsag med
grøn eller mørklilla skal, stor sten og
blødt, lysegrønt frugtkød, der
er rigt på fedt; latinsk navn Persea gratissima.
Ordhistorie: avocad+o; fra amerikansk-engelsk
avocado; fra en sammenblanding af spansk abogado
'advokat' (jævnfør advokat) og spansk
aguacate 'avocado'; fra aztekisk ahuacatl
egentlig 'testikel' (på grund af frugtens form).
En krum frugt med tyk gul skal og blødt, sødt
kød; latinsk navn Musca. Ordhistorie: fra portugisisk
banana; (a) enten eventuelt via et vestafrikansk
sprog; fra arabisk banân 'finger, fingerspids'
(araberne bruger ikke dette ord for 'banan') (b) eller
fra det karibiske sprog chaima i det nordøstlige
Venezuela.
Kaldes også Sød kartoffel. En sød,
melet, orangegul rodfrugt som er en vigtig næringsplante
i troperne på grund af det store sukkerindhold;
latinsk navn Ipomæa batatas. Ordhistorie:
fra spansk batata; fra batata i sproget
taíno-arawakisk (Haiti).
Kaldes også Bladselleri. En art
selleri med spiselige,
lysegrønne bladstilke som under væksten
er bleget ved udelukkelse af lyset. Forskellig fra
Knoldselleri, men er i familie
med denne, hvilket mærkes på både duft og smag.
Blegselleri anvendes i både gryderetter og supper. Desuden
kan den spises rå, f.eks. i salater,
til ost, men også let kogt som grøntsag.
Kål med et stort, fast, spiseligt,
gullighvidt hoved af uudsprungne blomster som er omgivet af
grønne blade; latinsk navn Brassica oleracea botrytis.
Kaldes også Blomkålshoved. Ordhistorie:
blom+kål; efter
nederlandsk bloemkool; fra blomme 'blomst' +
kål; fra latin caulis;
egentlig 'blomsterkål'.
Den aflange frugt af blommetræet som er blå,
rød eller gul og har en sten i midten; spises frisk,
syltet eller tørret som sveske;
mange arter; latinsk navn Prunus. Ordhistorie:
blo/mm+e; fra ældre plomme;
fra nedertysk plûme, prûme; fra
græsk prûmnê 'blommetræ';
omdannet under påvirkning af blomme 'blomst';
fra blomme i den oprindelige betydning 'blomst' af
fællesgermansk rekonstrueret form
blõ+man-; afledt af indoeuropæisk
rekonstrueret form bhlõ- 'blomstre'.
En grøn art kål som f.eks.
spises kogt; latinsk navn Brassica oleracca variant Brassica
cymosa. Ordhistorie: brocc+ol/i; fra
italiensk pluralis (flertal) af broccolo vist diminutiv
af brocco 'skud, spire'; fra latin brocchus
'som rager frem'.
Bælg eller bælgfrø som vokser
på en lav busket eller høj slynget
bælgplante; spises
rå eller kogt; latinsk navn Phaseolus. Ofte
også om nyreformet frø eller frugt af denne
og visse andre planter. Ordhistorie: fra fællesgermansk
rekonstrueret form baunã; fra rekonstrueret form
babnã; fra indoeuropæisk rekonstrueret form
bhabhã 'hestebønne',
beslægtet med latin faba 'bønne'.
Citron, en rund, lidt aflang citrusfrugt
med gul skal og gult frugtkød som smager surt; latinsk navn
Citrus medica. Ordhistorie: citr+on;
fra fransk citron 'citron'; afledt af latin
citrus 'citrontræ,
cedrattræ' + et forstørrelsesuffiks -on. Benyttes
både som krydderi og som
grøntsag. Citronskallerne
benyttes hele eller revne fra friske usprøjtede frugter som
krydderi bl.a. i madretter og
bagværk, og som krydderi i gløgg.
1 tsk. revet citronskal af
en usprøjtet citron kan ofte erstattes af
1 tsk. citronsaft (5 ml).
Frugt fra planter af citrusfamilien, f.eks.
appelsin,
citron eller
grapefrugt. Kaldes også
Citrusfrugt, Orange. Eller om
et træ (citrustræ) som bærer citrusfrugter,
og som har læderagtige, mørkegrønne blade
og små, hvide, duftende blomster. Ordhistorie:
citr+us; fra latin citrus
'citrontræ, cedrattræ'.
En gul eller rødbrun aflang stenfrugt af
daddelpalmen, som er en palme med store fjeragtige
blade, som kan give op til 100 kg dadler pr.
år; daddelpalmen er en vigtig kulturplante,
bl.a. i Nordafrika; latinsk navn Phoenix dactylifera;
en daddel er sød i smagen og spises ofte
tørret (tørrede dadler). Ordhistorie:
da/dd+el; fra nedertysk
dadele; fra provencalsk datil; fra
græsk dáktylos 'finger, daddel'
(jævnfør daktyl); navnet skyldes
frugtens aflange form.
En rund stenfrugt med rødgult dunet skind og gult
kød; latinsk navn Prunus persica. Forskellig fra
Nektarin. Eller om et
frugttræ hvorpå der vokser ferskner. Ordhistorie:
fers/k+en; fra middelhøjtysk
pfersichen pluralis (flertal) af pfersich; fra
latin (mãlum) persicum, egentlig 'persisk
(æble)'.
En pæreformet frugt af figentræet
som spises frisk, syltet eller tørret; den
tørrede figen er brun. Også om et
træ hvorpå der vokser figner, og som
har store fligede blade; latinsk navn Ficus
carica = figentræ. Ordhistorie:
fig+en; fra nedertysk vigen
pluralis (flertal) af vige; fra latin
fîcus 'figen; den danske form er
evt. påvirket af former som agern,
olden'.
En rødgul frugt fyldt med kerner og med hård
skal; dyrkes i bl.a. Sydeuropa; latinsk navn Punica granatum.
Ordhistorie: gra/n/at+æble;
granat-; fra forældet granat
'granatæble'; fra latin grãnãtus
'granatæble' egentlig adjektiv (tillægsord)
'kornet'; afledt af grãnum 'korn'; navnet
på grund af granatæblets mange indvendige
småfrugter der ligner kerner + fra fællesgermansk
rekonstrueret form apalja- 'æble';
fra indoeuropæisk rekonstrueret form ãbel-
'æble'; beslægtet med russisk
jábloko 'æble' (og
beslægtet med ældre abild
'vildæble').
En stor, rund, gul citrusfrugt
med saftigt, bleggult kød som smager bittert;
latinsk navn Citrus paradisi. Ordhistorie:
grap/e+frug/t; efter engelsk
grapefruit; af grape
'drue (egentlig 'klase')' + fra
nedertysk vrucht; fra latin fructus 'frugt,
nytte'; fra fruî 'nyde' egentlig 'det, der
nydes'.
En stor, aflang eller rund frugt med hård skal og
mange kerner; flere arter; latinsk navn Cucurbita. Ordhistorie:
græs+kar; fra græs på
grund af den umodne frugts grønne farve + -kar;
fra ældre nydansk karve af nedertysk korvese
'græskar'; af latin cucurbita 'græskar'.
En aflang orange grøntsag som spises rå
eller tilberedt; latinsk navn Daucus. Ordhistorie:
gul/e+rod; dannet som singularis (ental)
af pluralis (flertal) gulerødder af
gule rødder; hertil tidligere oprindelig
singularis (ental) gulrod af gul rod.
Kaldes også Grønne bønner. Haricots verts
er grønne bønner
med smalle, tykke bælge som spises hele.
Betegnelsen haricots verts anvendes om spæde
brydbønner. Ordhistorie:
haric/ot+svert+s; fra fransk
haricots verts; fra pluralis (flertal) af haricot
'bønne' + pluralis (flertal) af
vert 'grøn' af latin viridis.
et rødt, saftigt bær af hindbærbusken
som smager sødt; består af små blærer
der vokser omkring en kegleformet blomsterbund; latinsk navn
Rubus idaeus. Ordhistorie: hind+bær;
(a) enten af et ord hinde- beslægtet med
ham, himmel med betydningen 'hætte rundt
om frugtbunden' (b) eller af hind + fra
fællesgermansk rekonstrueret form bazja- egentligt
'strålende rødt bær'; fra indoeuropæisk
rekonstrueret form bhõsjo- afledt af rekonstrueret
form bhõ-, rekonstrueret form bhã-
'stråle, lyse, skinne' (beslægtet med bone,
foto-).
En mellemstor melon af typen
sukkermelon med tyk og
hård, gul eller mørkegrøn skal.
Frugtkødet er svagt gult eller grønt,
saftigt med en honningagtig smag.
Kål der er hvid eller
lysegrøn og har tætsiddende blade som
danner et hoved; kan f.eks. spises rå eller
stuvet; latinsk navn Brassica oleracea capitata alba.
Et rødt bær af jordbærplanten med
små, lyse kerner på overfladen; smager sødt
og saftigt; latinsk navn Fragaria. Ordhistorie:
jord+bær; efter tysk Erdbeere, navnet
skyldes at bærrene sidder så tæt ved jorden + fra
fællesgermansk rekonstrueret form bazja- egentligt
'strålende rødt bær'; fra indoeuropæisk
rekonstrueret form bhõsjo- afledt af rekonstrueret
form bhõ-, rekonstrueret form bhã-
'stråle, lyse, skinne' (beslægtet med bone,
foto-).
En kartoffelagtig, spiselig knold af en solsikkeart der
oprindelig kommer fra Brasilien; latinsk navn Helianthus
tuberosis. Ordhistorie: jord+skok; fra
fejloversættelse efter tysk Erdschocke,
opfattet som indeholdende Erde 'jord'; omdannet
af Artischocke (jævnfør
artiskok). Anvendes kogte
i stuvninger, gratiner og supper.
En hvidgul rodfrugt med en gulbrun skræl hvis
plante har hvide blomster; spises kogt, stegt eller
bagt; latinsk navn Solanum tuberosum. Ordhistorie:
k/ar/toff+el; fra tysk
Kartoffel; fra ældre tartoffel; fra
ældre italiensk tartufolo; fra diminutiv af
tartufo 'trøffel';
fra latin rekonstrueret form terrîtûberum
egentlig 'jordknold'.
Kaldes også
Sveskeblomme. Nært
beslægtet med sveske. En blå,
langagtig blomme som bl.a. bruges til
fremstilling af svesker og
blommebrændevin. Ordhistorie: efter fransk
prune de Sainte-Catherine.
Hvert af de små frø i en
kikærtebælg.
Også om en enårig, urteagtig plante hvorpå der
vokser kikærtebælge;
latinsk navn Cicer arietinum. Kikærten kaldes også
Garbanzobønne eller
Ceci, som er dens italienske
navn. Kikærter bruges især i Middelhavslandene,
men dyrkes på hele jorden. De er en anelse rynkede
og uregelmæssige, noget større end
en ært og kan være
gule, røde eller sorte i farven.
Ordhistorie: kik+ær+t; kik
substantiv (navneord) af kig eller kik 'det
at kigge på noget'; afledt af kigge eller
kikke 'kigge på noget'; fra kigg-e;
fra fællesgermansk rekonstrueret form
kikkan, kîkkan 'kigge'; måske
beslægtet med oldislandsk keikr 'med
tilbagebøjet overkrop'; grundbetydning i så fald
'bøje sig bagover for at se' + fra oldnedertysk
erit, eriwit; fra fællesgermansk
rekonstrueret form arawait-; afledt af
indoeuropæisk rekonstrueret form eregwho-,
rekonstrueret form eroghwo- 'ært,
bælgfrugt'.
Kaldes også
Morel. Det runde bær af
kirsebærtræet som er gult, rødt
eller sort og har saftigt kød med en sten
indeni; forskellige arter, bl.a. surkirsebær
og sødkirsebær; latinsk navn
Prunus cerasus og Prunus avium. Ordhistorie:
kirs/e+bær; kirse-;
fra nedertysk kers 'kirsebær'; fra
vulgærlatin rekonstrueret form ceresium;
fra græsk kerásion
'kirsebær' + fra fællesgermansk
rekonstrueret form bazja- egentligt
'strålende rødt bær'; fra
indoeuropæisk rekonstrueret form
bhõsjo- afledt af rekonstrueret form
bhõ-, rekonstrueret form bhã-
'stråle, lyse, skinne' (beslægtet med
bone, foto-).
En æggestor frugt med brunt, loddent skind,
grønt, saftigt frugtkød og syrlig,
stikkelsbæragtig smag; dyrkes især i
New Zealand; latinsk navn Actinidia chinensis. Kaldes
også kiwifrugt. Ordhistorie: fra maori
kiwi 'kiwifugl, kiwistruds'; fra et lydord som
efterligner fuglens skrig; ordet betyder i australsk
slang 'newzealænder'; kiwifrugten stammer fra
Kina, men dyrkes nu mest i New Zealand og har derfor
også fået dette navn.
En lille citrusfrugt med
orange skal og frugtkød, men uden kerner; i virkeligheden er
ét med frø bevis for, at bier har
været på arbejde krydsbestøvning
træerne med andre frugter, og af denne grund
gøres der en stor indsats for at adskille
klementinplantagerne for at holde frugten uden
kerner; frugten er en krydsning mellem
mandarin og
pomerans; latinsk navn
Citrus reticulata. Ordhistorie:
klem/e/nt+in; fra fransk
clémentine; efter den (fransk-) algeriske
trappistmunk der fremdrev frugten 1902, fader
Marie-Clément Rodier, født Vital Rodier
(Malveille, nær ved Chambon-sur-Dolore, Frankrig, 1839 -
1904),
oprindelig medlem af "Brødre
af Bebudelsen ved Misserghin i Algeriet", blev
senere en bror i ordenen "Den Hellige Ånd"
efter at "Brødre af Bebudelsen" fik
tilladelse til at slutte sig til denne orden i 1903.
Mange mener dog, at frugten stammer fra tidligere, fra
Asien, og til sidst fandt vej til
Middelhavsområdet.
Rund med en ujævn, lysebrun overflade.
Frugtkødet er hvidt, fast og tørt. Den har
en karakteristisk, lidt sød smag. Ordhistorie:
knold+sell+er/i; fra
fællesgermansk rekonstrueret form knuðla-
'knold' afledt af rekonstrueret form knuðán-
'knude'; fra indoeuropæisk rekonstrueret form gnut-
'noget sammentrykt' + fra norditaliensk dialekt seleri
pluralis (flertal) af selero
'selleri' omdannet af selino;
fra græsk sélinon
'selleri'. Knoldselleri anvendes i
supper, gratiner og gryderetter.
En nytteplante af hvilken man spiser bladene, roden
eller blomsten rå eller kogt; latinsk navn Brassica.
Kaldes også Kålhoved, en grøntsag med
store, spiselige blade som vokser i tætte lag uden
på hinanden så de danner et fast hoved.
Ordhistorie: fra latin caulis.
Kaldes også Kålroe. En roe
som især anvendes til kreaturfoder. Ordhistorie:
kål+rabi; fra italiensk
cavoli rape 'kålroer'; fra
cavoli pluralis (flertal) af cavolo
'kål' + rape pluralis (flertal)
af rapa 'roe'.
Kaldes også Limefrugt. Lime, en lille, grønlig
citrusfrugt der er mindre sur og
mere krydret end en citron;
også om saften af limefrugt, som især bruges i
drinks = limejuice. Ordhistorie: lime;
fra engelsk lime; fra spansk lima; fra arabisk
lîmah 'citrusfrugt'.
Benyttes både som krydderi
og som grøntsag.
Limeskallerne benyttes hele
eller revne fra friske usprøjtede frugter som
krydderi bl.a. i madretter og
bagværk, og som krydderi
i gløgg. 1 tsk. revet
limeskal af
en usprøjtet lime kan ofte erstattes af
1 tsk. limesaft (5 ml).
Et frø af en
bælgplante som bruges
tørret i madretter; frøene har forskellig
farve, f.eks. grøn, orangerød, brun,
grå, gul eller sort; latinsk navn Lens culinaris.
Ordhistorie: fra middelhøjtysk linse; fra
latin lêns (genitiv lentis)
'linse'.
En høj kornsort med kolber hvorpå der sidder
spiselige gule kerner i tætte rækker; latinsk navn
Zea mays. Også om hver af de gule kerner på en
majskolbe, en kolbe hvorpå der sidder spiselige gule
majs i tætte rækker. Ordhistorie: fra spansk
maíz; fra mahís på
indianersproget taíno-arawakisk (tidligere
talt på Cuba og Haiti). Der findes to typer
majs - sukkermajs som vi spiser som grønsager
og fodermajs. Visse sorter søde majs
har små "ører" og spidse
kerner - de "popper", når de
tørrede kerner opvarmes i olie eller i
mikroovn (popcorn).
En lille citrusfrugt med
orange frugtkød og skal; latinsk navn
Citrus nobilis. Forskellig
fra Klementin. Ordhistorie:
man/dar+in; forkortelse af
forældet mandarinorange, oprindelig
'orangefrugt af samme gule farve som en kinesisk
mandarins embedsdragt'.
En stor, tropisk frugt af mangotræ med saftigt
kød og let syrlig smag. Ordhistorie: fra portugisisk
manga; fra tamilsk mãnkãy; fra
mãn 'mango' + kãy 'frugt'.
Tilhører græskarfamilien og findes
i to hovedtyper: sukkermeloner
og vandmeloner. I
sukkermeloner er kernerne samlet
i midten i et kernehus, i vandmeloner
sidder de i frugtkødet. En stor, ofte rund frugt der
har en hård skal og saftigt hvidt, gult eller rødt
kød med mange kerner; flere sorter, f.eks.
vandmelon,
honningmelon og
netmelon; latinsk navn Cucumis melo.
Ordhistorie: mel+on; fra latin mêlo
(genitiv -õnis); forkortet af græsk
mêlopépõn 'melon'; fra
mêlon 'æble' +
pépõn 'moden'.
Ordhistorie: mor+el; fra italiensk
morello 'mørkebrun, mørklødet,
sort' diminutiv af moro 'mørk, sort, brun';
fra latin maurus 'maurisk'; evt. sammenblandet med
tysk Marelle 'abrikos',
Amarelle 'surkirsebær';
fra middellatin amarêllus; afledt af
amãrus 'bitter'. Se under
Kirsebær.
En rødgul stenfrugt der ligner en
fersken, men som har glat skind.
Forskellig fra Fersken.
Ordhistorie: nek/tar+in; afledt af
nektar (væske der er en opløsning
af sukkerarter som insekter samler fra blomster).
Ordhistorie: (ældre, poetisk) or+ange;
fra fransk orange 'appelsin';
omdannet efter or 'guld' (jævnfør
øre 'mønt'), af ældre rekonstrueret form
arange; fra spansk naranja; fra arabisk og persisk
nãranß; fra oldindisk nãranja-
som er afledt af nãr
'granatæble'; ordet betyder
altså egentlig 'granatæblelignende (frugt)'. Se
under Appelsin.
En kraftig skærmplante
med en meterhøj, furet stængel, fligede blade
og gule blomster i skærme; pæleroden bruges som
suppeurt; latinsk navn Pastinaca sativa. Ordhistorie:
past/in+ak; fra latin pastinãca
'pastinak, gulerod'. Pastinak er en rodfrugt,
som har en sødlig, krydret smag. Anvendes mest som suppeurt,
men er også god i gryderetter, gratiner og som revet
råkost.
Ligner pastinak og kan blive op til
15 cm lang. Smagen minder om selleri.
Persillerod spises kogt, kan anvendes i supper og gratiner.
Bladene, som også kan spises, smager omtrent som
persille.
En citrusfrugt af træet
Citrus aurantium amara; bruges bl.a. til
fremstilling af marmelade. Ordhistorie:
pom+er/ans; fra tysk Pomeranze;
fra italiensk pomarancia; fra pomo
'æble' + arancia
'appelsin' (jævnfør
orange). Benyttes både som
krydderi og som grøntsag.
Pomeransskallerne
benyttes hele eller revne fra friske usprøjtede frugter
som krydderi bl.a. i bagværk,
og som krydderi i gløgg.
En gulgrøn kernefrugt af
pæretræ som er bred og afrundet forneden og smal
foroven. Ordhistorie: fra latin pirum 'pære';
fra oldlatin rekonstrueret form pisom 'pære';
beslægtet med græsk ápion
'pære'.
En plante med meget store, hjerteformede blade som er let
krøllede i kanten, og tykke, røde eller grønne
jordstængler der smager surt; stænglerne spises f.eks.
kogt som grød; latinsk navn Rheum. Ordhistorie:
ra+barber; fra middellatin rhabarbarum;
fra græsk rhå bárbaron; fra
rhå, Rhå 'rabarber; floden Rhå, som
nu hedder Volga' + bárbaron 'barabarisk dvs. udenlandsk';
egentlig 'den udenlandske plante fra bredderne af floden Rhå,
som nu hedder Volga'.
En rød og hvid rod af en lille plante med grønne
blade; spises rå og smager stærkt; latinsk navn Raphanus
sativus. Ordhistorie: rad+ise; fra nederlandsk
radijs; fra fransk radis; fra latin rãdix
(genitiv rãdicis) 'rod (på plante)'
(jævnfør adjektiv (tillægsord) radikal).
En kålart med gule blomster og olieholdige
frø. Ordhistorie: rap+s; fra tysk
Raps; fra Rapst; fra Rapp-Saat; fra
nedertysk rapsât 'roesæd, roefrø';
fra rapp, rap 'roe' af
latin rãpa; af græsk
ráphê 'roe' +
sât, sâd 'sæd, frø'
(jævnfør sæd).
Et syrligt, halvt gennemsigtigt rødt eller hvidt
bær som vokser i hængende klaser på
ribsbusken; latinsk navn Ribes. Ordhistorie: fra italiensk
ribes; fra arabisk rîbãs; fra
persisk rîbãs 'ribs' oprindelig 'en art
rabarber'; associationen fra
rabarber til ribs hænger
formentlig sammen med at ribsmarmelade tidligere, ligesom
rabarbermarmelade, blev anvendt som mavemedicin.
En græsart med hængende aks i toppen;
latinsk navn Oryza sativa. Også om små, ofte
hvide korn fra risplanten som spises kogt (kogte ris).
Ordhistorie: fra middelnedertysk rîs; fra
italiensk riso singularis (ental) af
pluralis (flertal) risi; fra nygræsk
rízi; fra græsk orýzion
diminutiv af óryza; fra oldpersisk
vrizei- 'ris'; beslægtet med oldindisk
vrîhí- (og muligvis beslægtet
med dansk rug). Polerede ris er
hvide ris, hvor ydre og indre skaldele er fjernet.
Risengryn er gryn af riskorn f.eks.
hvide risengryn. Rismel er fintmalet mel
af brune ris eller hvide ris; indeholder
ikke gluten og anvendes mest til grød.
En rodfrugt som er en dyrket art af bede
eller kål med en opsvulmet,
næringsrig rod; anvendes f.eks. til dyrefoder eller til
fremstilling af sukker;
latinsk navn Beta eller Brassica. Ordhistorie: fra nedertysk
rove; fra fællesgermansk rekonstrueret form
rõbiõ- 'roe'; af indoeuropæisk
rekonstrueret form rãp- 'roe' (beslægtet med
kålrabi,
raps).
Et lille grønt kålhoved
der gror på kålplantens stængel; latinsk navn
Brassica oleracea gemmifera. Ordhistorie:
ros/e/n+kål;
efter tysk Rosenkohl + fra latin caulis.
1. En lav plante med store, spiselige grønne
blade som vokser i løse lag uden på hinanden;
latinsk navn Lactuca. Kaldes også Salathoved, en
grøntsag med store, spiselige grønne blade som
vokser i løse lag uden på hinanden så de
danner en slags hoved. 2. En ret af skårne, revne
eller hakkede grøntsager, frugt eller andet blandet med
marinade, dressing eller mayonnaise. Ordhistorie:
sal+a/t; fra latin salãtus
'saltet' perfektum participium af salãre 'salte';
afledt af sal 'salt'
(jævnfør salt);
egentlig betegnelse for en 'saltet' eller marineret ret.
En skærmplante med
hvidlige blomster hvis sprøde stilk eller rod spises
som grøntsag; latinsk navn Apium. Ordhistorie:
sell+er/i; fra norditaliensk dialekt
seleri pluralis (flertal) af selero 'selleri'
omdannet af selino; fra græsk
sélinon 'selleri'. Flere forskellige arter,
bl.a. bladselleri eller
blegselleri.
En bælgplante hvorpå
der vokser sojabønner; latinsk navn Glycine max.
Også om en frugt af tilsvarende plante i form af
små bælge med frø som er
protein- og olieholdige.
Et lille, sort bær af solbærbusk som vokser
i klaser; latinsk navn Ribes nigrum. Ordhistorie:
sol+bær; sol- vist af
fællesgermansk rekonstrueret form salwa-
'mørkegrå' (jævnfør solsort) + fra
fællesgermansk rekonstrueret form bazja- egentligt
'strålende rødt bær'; fra indoeuropæisk
rekonstrueret form bhõsjo- afledt af rekonstrueret
form bhõ-, rekonstrueret form bhã-
'stråle, lyse, skinne' (beslægtet med bone,
foto-).
En plante hvis store, hjerteformede, let krøllede
blade spises som grøntsag; latinsk navn Spinacia
oleracea. Ordhistorie: spin+a/t; fra
tysk Spinat; fra spansk espinaca; fra arabisk
'isbãnãx; fra persisk
ispãnãx.
Et ofte encellet legeme til ukønnet formering
hos planter (sporeplanter) der
ikke har blomster, f.eks. svampe.
Også om en udposning på et kronblad som er
fyldt med nektar (væske der er en opløsning
af sukkerarter som insekter samler fra blomster).
Ordhistorie: fra græsk sporá
'såning, sæd'; afledt af
speírein 'at så'; af
indoeuropæisk rekonstrueret form sper-,
rekonstrueret form sprei- 'sprede, så'
(beslægtet med sperma, sporadisk,
sprede).
Kaldes også Courgette
eller Zucchini. En aflang
grøntsag med grøn eller gul skal og hvidt,
lettere melet kød; spises farseret, smørdampet
eller stegt; latinsk navn Cucurbita pepo. Ordhistorie: fra
amerikansk-engelsk squash; fra askútasquash
'grøntsag der spises rå' på det
algonkin-indianske sprog narragansett.
Et stort rødt eller gult, ofte dunet bær af
stikkelsbærbusken; også om stikkelsbærbusk;
latinsk navn Ribes uva-crispa. Ordhistorie:
stikk/el/s+bær; fra
nedertysk stickelber; fra stickel 'torn' +
ber (jævnfør bær).
En sporeplante som ikke har
klorofyl, og som for mange arters vedkommende har en bred,
rund top der sidder som en hat på en stilk; visse
arter er spiselige, andre er dødeligt giftige;
latinsk navn Fungi. Ordhistorie: fra fællesgermansk
rekonstrueret form swampu- 'svamp, sump, bold'; fra
indoeuropæisk rekonstrueret form swombu,
rekonstrueret form swombho- 'svampet, porøs'
(beslægtet med sump).
Kaldes også
Katrineblomme. En sød,
tørret sveskeblomme som ved
tørringen er blevet sort, rynket og fedtet. Ordhistorie:
fra nedertysk swetsch; fra tysk Zwetsche; fra
rekonstrueret form twesken, rekonstrueret form
dwesken, rekonstrueret form dmesken; fra latin
damascêna (prûna)
'(blomme) fra Damaskus'
(jævnfør damask).
En rød, saftig frugt af en plante med gule,
tragtformede blomster; almindelig grøntsag som
spises rå, kogt eller stegt; latinsk navn
Lycopersicum esculentum. Ordhistorie: fra spansk
tomate; fra aztekisk tomatl.
1. Ægte trøffel er en sjælden,
sort spiselig svamp der vokser på
egetræers rodnet; opsnuses af svin og hunde; latinsk
navn Tuber melanosporum. 2. en konfektmasse der bl.a.
er lavet af chokolade. Ordhistorie: fra fransk
trufle, truffe.
En stor, rund melon af typen
vandmelon med grøn skal,
rødt, saftigt frugtkød og sorte kerner;
har et vandindhold på over 90%. Eller om en plante
hvorpå der vokser vandmeloner; latinsk navn Cucumis
citrullus vulgaris.
Kaldes også Drue. Et lille
rundt, spiseligt bær der enten er lysegrønt eller
mørkeblåt, og som vokser i klaser på en
vinranke; saften af de pressede druer anvendes til fremstilling
af vin. Vindruer spises også naturel f.eks. sammen med ost.
En tørret, blå drue som er blød, brun
og rynket kaldes en Rosin.
Ordhistorie: vin+drue; fra latin vînum;
fra oldlatin rekonstrueret form woinom 'vin'; fra et ukendt
middelhavssprog; beslægtet med græsk oînos
'vin' (jævnfør fremmedordet ønologi
'vinlære'), arabisk wain 'vin', hebraisk
jájin 'vin' + fra nedertysk drûve
grundbetydning 'klump, klase'.
Ordhistorie: zucch+in/i; fra italiensk
zucchini pluralis (flertal) af zucchino 'ungt
græskar' diminutiv af zucca 'græskar';
omdannet af cucuzza; afledt af latin cucurbita
'græskar'. Se under
Squash.
En hård, rund kernefrugt af
æbletræet som har saftigt kød og rød,
grøn eller gul skræl. Kaldes også
Spiseæble. Madæble er et syrligt og kraftigt smagende
æble, der egner sig bedst til at bruge i madlavning, og som
derved er forskellig fra spiseæble. Spises rå eller
tilberedt. Ordhistorie: fra fællesgermansk rekonstrueret
form apalja- 'æble'; fra indoeuropæisk
rekonstrueret form ãbel- 'æble';
beslægtet med russisk jábloko 'æble'
(og beslægtet med ældre abild
'vildæble').
Hvert af de små grønne frø i en
ærtebælg. Også om
en kløverlignende slyngplante hvorpå der vokser
ærtebælge; latinsk navn
Pisum. Ordhistorie: ær+t; fra oldnedertysk
erit, eriwit; fra fællesgermansk
rekonstrueret form arawait-; afledt af
indoeuropæisk rekonstrueret form eregwho-,
rekonstrueret form eroghwo- 'ært,
bælgfrugt'.
En plante med fem kronblade hvoraf det største
vender opad, og de to nederste er vokset sammen i spidsen;
familien af ærteblomster er den tredjestørste
familie af blomsterplanter med 16.000 arter, bl.a.
ærter og
bønner; latinsk navn
Fabacecae.