DK-Flag Erik Østergaard - Opskrifter (på dansk) / Recipes (in Danish) Go to Home Page
 Symbol of Chef's cap / Kokkehat - symbol Return
  
  

Pommes frites

Pomfritter

Fritter

A bunch of blue grapes

Kategori:

Tilbehør etcetera.

JokerWhat / Hvad: Vælg en tilfældig opskrift (på dansk) fra gruppe
    Joker: Random / Joker: Tilfaeldig

Serveres varm / Served hotAlkoholfri / Non-alcoholic

Picture Gallery / Billedgalleri


Tilberedning:

(4 pers.)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Friturestegning:

Skræl kartoflerne og skær dem i 1 cm tykke og 4-5 cm lange stave. Hvis man ofte laver pommes frites, er det godt at have et pommes-frites-jernPicture / Billede.

Lad kartoffelstavene ligge i blød i koldt vand i ca. 20 minutter, for at undgå misfarvning og for at trække noget af stivelsen ud. Afdryp og tør dem i et klæde lige før kogningen for at undgå stænk, når kartoflerne kommes i det rygende varme fedtstof.

Varm olie, palmin (fedt udvundet af palmeolie; anvendes bl.a. til friture) eller ukrydret svinefedt op i en frituregryde eller i en stor gryde til det syder omkring den svovlfri ende af en tændstik (ca. 180°C).

Læg en lille portion af de udvandede, afdryppede og aftørrede kartoffelstave i det rygende varme fedtstof. Rør rundt i gryden af og til for at adskille kartoflerne. Læg ikke mere end et lag kartoffelstave i ad gangen. Hvis der kommer for mange kartofler i gryden på en gang, sænkes temperaturen, og kartoflerne bliver fedtede, ikke sprøde. Når de begynder at få lidt farve, og de er friteret lysegule, tages de op af fedtstoffet med en hulskePicture / Billede ((oldnordisk hol = egentlig noget hult) ske med huller, beregnet til at tage grønsager og lignende op af en gryde med) af rustfrit stål eller et fladt piskeris af metal eller eventuelt en skummeske af rustfrit stål. Kartoffelstavene lægges på fedtsugende papir og afkøles.

Fortsæt på samme måde med resten af kartoflerne.

Fedtet må ophedes forud for hver kogning.

Kort før de skal serveres, kommes de afkølede kartoffelstave igen i varmt fedtstof. Kartoffelstavene tages op af fedtstoffet med en hulskePicture / Billede ((oldnordisk hol = egentlig noget hult) ske med huller, beregnet til at tage grønsager og lignende op af en gryde med) af rustfrit stål eller et fladt piskeris af metal eller eventuelt en skummeske af rustfrit stål, når de er friteret sprøde og pænt lysebrune. Læg igen kartoflerne på fedtsugende papir et øjeblik, drys dem med bordsalt eller groft salt og server dem straks.

Drys først salt på de friterede kartofler umiddelbart inden servering, da salt gør dem bløde.

Servering:

Pommes frites serveres varme f.eks. som tilbehør til flæskesteg med sprød svær eller til fiskepinde.

Pommes frites benyttes også varme som ingrediens i f.eks. Fish and Chips.

Information:

I Belgien serveres pommes frites med tynd mayonnaise, englænderne drypper dem evt. med malteddike, mens tomatketchup er det foretrukne tilbehør i USA.

English version Word history: French fried potatoes (English word(s)); thin strips of potatoes, deep-fried. Also called French fries. /
Dansk version Ordhistorie: French fried potatoes (engelsk(e) ord) [pommes frites (oversat til dansk)]; tynde strimler af kartofler, friterede. Også kaldet French fries (engelsk(e) ord).

(Ordhistorie: franske kartofler; kartofler skåret i tynde skiver og kogt i fedtstof = chips.)

(Ordhistorie: chips; papirtynde kartoffelskiver der er kogt i olie og saltet = franske kartofler; chip+s; fra engelsk chips pluralis af chip 'skive, flis' (jævnfør chip).)

Ordhistorie: pomme frite eller pomfrit; pomme friten eller pomfritten, pommes frites (eller pomfritter), pommes fritene (eller pomfritterne); en smal stang af en kartoffel som er stegt i olie; serveres mange sammen og ofte med remoulade, ketchup eller dressing til = fritter (pluralis (flertal)); pomme frit+e; fra singularis (ental) af fransk pluralis (flertal) pommes frites; fra pommes (de terre) 'kartofler' egentlig 'jordæbler' + frites perfektum participium pluralis (kort tillægsform flertal) af frire 'stege' af latin frîgere.

Ordhistorie: fritter; = pommes frites; fritt+er; fra forkortelse af pluralis (flertal) af pomfritter.

Ordhistorie: kartoffel; en hvidgul rodfrugt med en gulbrun skræl hvis plante har hvide blomster; spises kogt, stegt eller bagt; latinsk navn Solanum tuberosum; k/ar/toff+el; fra tysk Kartoffel; fra ældre tartoffel; fra ældre italiensk tartufolo; fra diminutiv af tartufo 'trøffel'; fra latin rekonstrueret form terrêtûberum egentlig 'jordknold'.

Ordhistorie: palmin; fedt udvundet af palmeolie; anvendes bl.a. til friture; palm+in; vist fra tysk Palmin; afledt af Palme (jævnfør palme).

Tips:


E-mail Contact (Chef) / E-mail kontakt (Kok)   Return
   Go to Home Page