Kategori: |
|
Findel fedtstoffet i melet, der kommes i en stor skål. Tilsæt sukker og salt. Udrør gæren i lunet mælk (ca. 30°C) i en skål. Rør gærvæden og det sammenpiskede æg i melblandingen. Ælt dejen godt sammen. Sæt dejen til hævning i 3 kvarter.
Fyld: Rør smør og sukker sammen og rør melet i.
Udrul dejen til en stang, der skal være ca. 30 cm lang og 18-20 cm bred.
Skræl æblerne. Fjern kærnehuset og skær dem i både.
Læg sukker-smørblandingen på midten af stangen i en ca. 6 cm bred stribe i stangens længderetning. De skrællede æblebåde lægges herpå, og der drysses stødt kanel over. Skær dybe skrå snit ind i dejen og læg dejflapperne over fyldet som fletværk. Stangen sættes på en bageplade med bagepapir. Der pensles med det sammenpiskede æg og drysses med tesukker eller perlesukker og lidt kanelsukker (sukker/kanel) og grofthakkede nøddekerner. Lad stangen efterhæve et kvarter.
Kanelstangen bages midt i en forvarmet ovn ved 200°C i 15-20 min. til den er gyldenbrun.
Den nybagte æble kanelstang flyttes på bagepapiret efter to til tre minutter over og afkøles på en bagerist, hvorefter den afkølede æble kanelstang flyttes over på et serveringsfad.
Æble kanelstang kan serveres sammen med f.eks. kaffe.
Under bagning må man aldrig åbne ovnlågen før kagerne er stivnet og ved at få lidt farve.
Ordhistorie: æble; en hård, rund kernefrugt af æbletræet som har saftigt kød og rød, grøn eller gul skræl; fra fællesgermansk rekonstrueret form apalja- 'æble'; fra indoeuropæisk rekonstrueret form ãbel- 'æble'; beslægtet med russisk jábloko 'æble' (og beslægtet med ældre abild 'vildæble').
Ordhistorie: gær; en grå svamp som formerer sig ved knopskydning; anvendes til at få bagværk til at hæve eller til fremstilling af alkohol i øl og vin; latinsk navn Saccharomycetacea; et fællesnordisk ord svarende til oldislandsk gerð 'gerning, gær' (beslægtet med gøre), men påvirket af beslægtet nedertysk gere, tysk Gäre 'gær, gæring'.
Ordhistorie: gærdej; en dej der er hævet med gær.
Ordhistorie: gærbrød; et brød hævet med gær.
|