Kategori: |
|
Bønnerne lægges i en stor skål med vand i mindst 10-12 timer (natten over). Hvis bønnerne når 10 cm op i skålen, skal vandet nå 20 cm op. Bønnerne vil fylde ca. dobbelt så meget efter udblødning.
Pil løget og riv eller hak løget groft.
Pil og finhak hvidløgsfeddene (1 fed = hvert af de små løg i et hvidløg. Den spiselige del svarer til 5 g).
Vandet kasseres, og bønnerne skylles godt og koges møre i en gryde med vand sammen med løg og hvidløg. Der skal hældes ca. 3 gange så meget vand på som bønnernes rumfang. Bring gryden i kog, hvorefter der skrues ned, og det får lov at simre (koge over svag varme) videre i ca. 60 minutter med låg på. Rør i dem af og til. Kogetiden afhænger af bønnernes alder (gamle bønner har længere kogetid). Bønnerne er færdige, når de er møre, eller så bløde at de kan pureres. Den enkleste metode, til at undersøge om bønnerne er kogte, er at smage på dem. Hvis de skal serveres hele, skal skindet være en smule sejt, men de skal være bløde indeni. Hvis de skal pureres, skal hele bønnen være blød.
Bland sirup, brun farin, sennepspulver (eller sennep), Worcestershire sauce, æblejuice (juice; saft af pressede frugter eller grøntsager) eller eventuelt æblecider (cider; en drik af gæret æble- eller pæresaft med 2-7% alkohol), dobbelt koncentreret tomatpuré (en fint moset, næsten flydende, masse af tomater), salt og peber sammen i en gryde, og opvarm det langsomt under omrøring til sukkeret er opløst.
Bland bønnerne i og kom hele portionen i et dybt, ovnfast fad. Hvis massen synes lidt for fast, kan man røre lidt mere vand i.
Dæk fadet til med låg eller sølvpapir, og bag bønnerne nederst i en forvarmet ovn ved 180°C i ca. 1 time og 15 minutter til det er godt bagt.
Låget/sølvpapiret tages af efter den halve bagetid.
Baked beans (Bagte bønner) kan serveres som selvstændig ret, på ristet brød eller som tilbehør til kød og fisk. Spises varmt eller koldt. Baked beans (Bagte bønner) indgår også som ingrediens i andre retter f.eks. i forskellige gryderetter eller som fyld i Omelet.
Baked beans (Bagte bønner) spises varm enten alene eller f.eks. sammen med stegt bacon, skiver af kogt Party skinke, 1 spejlæg pr. portion, stegte pølser, kogte pølser, pandekager eller salat. Herudover serveres der noget godt brød eller nogle Mini Flutes til. Velegnet som hovedret og forret. Også velegnet til morgenmad eller brunch.
Baked beans (Bagte bønner) spises kold f.eks. på ristet franskbrød eller toastbrød (et hvedebrød der er beregnet til at riste, og som forhandles i kvadratiske skiver).
Ovenstående opskrift på Baked beans (Bagte bønner) er efter traditionel amerikansk opskrift.
Holdbarhed og opbevaring Baked beans (Bagte bønner): kan holde sig et par dage i køleskab, eller holder sig udmærket i længere tid dybfrosne. Optøet dybfrossen baked beans (bagte bønner) må ikke genindfryses.
Ordhistorie: hvide bønner; de modne, tørrede frø fra grønne bønner og langt den mest almindelige bønnetype. De bruges verden over - i gryderetter, supper eller purerede med hvidløg, citron og krydderier som peber og velduftende krydderurter. De er som regel milde i smagen og har en lidt melet konsistens. De har også et ret sejt skind og bevarer derfor faconen under tilberedning. Hvide bønner bruges f.eks. i Baked beans (Bagte bønner).
Ordhistorie: brune bønner; rustfarvet nordeuropæisk brun bønne, som minder om den hvide bønne i smagen. Brune bønner bruges også til Chili con carne.
Ordhistorie: røde kidneybønner; værdsættes på grund af deres farve og den robuste, nærmest søde smag de udvikler efter lang tids simren (kogning over svag varme) i gryderetter og marinering i salater. Kidneybønnen (kidney betyder nyre, og bønnerne har nyreform) kan variere i farven fra mørk rosa til dyb vinrød. Røde kidneybønner bruges traditionelt til Chili con carne.
Ordhistorie: bagte bønner; bønner som er blevet bagt, sædvanligvis med salt flæsk, brunt sukker (brun farin) eller mørk sirup og krydderier.
Ordhistorie: Engelsk Sauce eller engelsk sovs; stærkt krydret sovs, der købes på flaske; fremstilles industrielt; ingredienserne er mange og varierede, de indeholder som regel frugt, f.eks. æble, rosiner eller appelsin der giver sødme, vineddike som giver smagen skarphed, og krydderier - lige fra kanel til cayennepeber - der giver smagen en pikant drejning samt yderligere flere forskellige eksotiske ingredienser. Engelsk sauce passer godt til rødt kød, idet den giver en pikant og skarp smag. Saucerne kan blandes i hakket kød inden tilberedning eller hældes over efter stegning, og de kan hældes i supper, sammenkogte retter og andre saucer - både varme og kolde. Engelsk sauce findes også i lette versioner, der er baseret på hvidvin - de er velegnede til fjerkræ, lyst kød, fisk og lyse sammenkogte retter; = Worcester Sauce.
Ordhistorie: Worcester Sauce; stærkt krydret sovs, der købes på flaske; fremstilles industrielt; navn efter engelsk grevskab Worcestershire; = Engelsk Sauce eller engelsk sovs.
Ordhistorie: Worcestershire sauce; den klassiske Worcestershire sauce er i dag en tynd, mørkebrun sauce med kraftig smag og synligt bundfald, der købes på flaske; fremstilles industrielt; den er baseret på soja og vineddike, men indeholder også en række eksotiske ingredienser - nøjagtig hvilke og i hvilke mængder er en fabrikshemmelighed. Ud over at den bruges som kryddersauce, anvendes den også til at give en pikant smag i saucer og i en del kød- og fiskeretter. Engelsk sauce er en anden sauce.
Ordhistorie: cider; en alkoholisk drik af gæret æble- eller pæresaft med 2-7% alkohol; fra engelsk cider; fra oldfransk sisdre; af latin sîcera 'stærk drik'; fra græsk síkera; fra hebraisk sakar 'berusende drik'.
Ordhistorie: æblecider; en alkoholisk drik fremstillet på æblesaft = cider.
Ordhistorie: pærecider; en alkoholisk drik fremstillet på pæresaft = cider.
|