Kategori: |
|
Slå ægget (ene) ud i en skål. Pisk ægget (ene) let sammen, så de er blandet godt, men stadig er lidt "seje", når fløde og/eller vand samt hvid peber tilsættes. Pisk æggemassen sammen til den er sammenhængende og blandet godt; æggene skal ikke piskes skummende.
Smelt ca. 10 g smør pr. æg på en tykbundet pande. Hæld æggemassen på den varme pande i det let brunede smør og bag omeletten ved ret god varme. Rør et par gange "i ottetal" med en gaffel.
Når omeletten begynder at stivne, rystes panden let, og man sikrer sig med paletkniven eller træspatelen (lille spadeformet træredskab), at omeletten er helt løsnet fra panden. Hvis omeletten hænger i panden, kan der et øjeblik skrues op for varmen, og samtidig skubbes lidt mere fedtstof ind under omeletten, så den løsnes. Så rulles den sammen, enten ved at man slår let mod pandens håndtag, mens panden holdes skråt, eller ved hjælp af en paletkniv eller træspatel (lille spadeformet træredskab).
Så kommes evt. lidt mere smør i panden, og omeletten efterbrunes lidt.
Omeletten er færdig, når den er sprød udenpå, men stadig blød indeni. Først nu drysses lidt salt over omeletten, og den lempes forsigtigt over på et varmt fad.
Forskelligt fyld kan blandes i omeletmassen, før den bages, eller den kan serveres, som den er. Endelig kan omeletten rulles eller foldes om færdigt fyld eller anrettes med garniture (tilbehør) ved siden af.
Fyld i omeletter (listen er ikke komplet):
- Ingenting - serveres naturel - eventuelt drysset med purløg eller karse.
- Asparges og rejer, smørdampede eller stuvede.
- Champignoner eller andre svampe, ristede eller stuvede.
- Grøntsager eller grøntsagsstuvning.
- Smørdampede grøntsager, evt. blandet med kød eller fisk.
- Stuvning med fiskekød eller skaldyr.
- Pillet, røget fisk, evt. med tomatsnitter.
- Hachis eller ragout.
- Baked beans (Bagte bønner).
- Strimler af kogt, røget skinke eller sprængt kød kan blandes i æggemassen. Drysses med purløg eller karse.
- Revet ost og oliven i skiver kan blandes i æggemassen.
Omelet serveres straks varm på en tallerken eventuelt sammen med 1 tomat skåret ud i kvarte stykker og eventuelt med ½ skive fuldkornsbrød (rugbrød eller franskbrød der er tilsat fuldkornsmel). Ekstra salt og hvid peber serveres ved siden af.
Omeletter kan anvendes som varm frokostret, forret, hovedret eller evt. som dessert afhængigt af, hvilket fyld der anvendes.
En omelet må ikke være for stor, højst af 4-6 æg, da den ellers er svær at få rigtig vellykket. Er man flere personer, er det derfor bedre at lave flere mindre omeletter end en stor. Til hver person beregnes 1-2 æg og 2 spsk. vand eller fløde pr. æg - aldrig mælk. Til bagning af omelet er det vigtigt, at panden har en god varmefordelingsevne, så omeletten får jævn varme og derved ikke er tilbøjelig til at hænge i.
Fyld i omeletter af kød, grøntsager, fisk eller andet kan findeles og blandes i æggemassen før bagningen - eller det kan evt. smørristes eller stuves og lægges over den bagte omelet. Fyldet lægges da på den ene halvdel af omeletten, og den anden halvdel foldes over. Det gøres lettest ved at lade det halve af omeletten glide over på et varmt fad, anbringe fyldet herpå, og derefter med paletkniven eller en træspatel (lille spadeformet træredskab) folde resten af omeletten henover.
Holdbarhed og opbevaring Omelet: Serveres straks.
Problemer Omelet: Hvis den tilberedes hurtigt ved for stærk varme eller for længe, bliver den grynet og klumpet. Æg fortsætter med at tykne på grund af pandens eftervarme.
Ordhistorie: omelet; en ret af æg, vand og krydderier der piskes sammen, steges på pande og foldes sammen om et fyld af kød, grøntsager og lignende.
|