DK-Flag Erik Østergaard - Opskrifter (på dansk) / Recipes (in Danish) Go to Home Page
 Symbol of Chef's cap / Kokkehat - symbol Return
  
  

Kanel

A bunch of blue grapes

Kategori:

Tilbehør etcetera.

JokerWhat / Hvad: Vælg en tilfældig opskrift (på dansk) fra gruppe
    Joker: Random / Joker: Tilfaeldig

Serveres kold / Served coldAlkoholfri / Non-alcoholic

Picture Gallery / Billedgalleri


Tilberedning:

(80-100 pers. eller 10-20 pers.)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Klargør ønsket mængde hel kanel i en serveringsskål, eller glasset med stødt kanel sættes frem.

Servering:

Stødt kanel anvendes bl.a. til drys på risengrød eller risengrød 2 og mannagrød, rababersuppe og stegte æbler samt til hvedebrød og andet bagværk.

Bruges som krydderi, velegnet til madlavning og bagning.

Stødt kanel benyttes også som ingrediens i kanelsukker (sukker/kanel).

Hel kanel i stænger anvendes bl.a. i toddyer som f.eks. fodvarmer og romtoddy med smør og til syltning, gløgg (en varm drik af rødvin og brændevin tilsat rosiner, krydderier m.m.; drikkes især ved juletid) og rødvinspunch.

Information:

Opbevares i tætlukkende beholder, tørt, mørkt og køligt.

Kanel er et brunt krydderi der dufter sødt, og som anvendes i bagværk, desserter og visse madretter; fremstilles af tørret bark fra tropiske stedsegrønne træer der vokser i Asien.

Den eneste bark, der bruges i nutidig madlavning, kommer fra kaneltræet (Cinnamomum zeylanicum). Man skelner mellem ægte kanel eller Ceylon-kanel, der har den fineste aroma og kinesisk kanel eller cassiakanel, der er stærkere og skarpere i smagen. Den kinesiske bark er endvidere tykkere og grovere end Ceylon-kanel og den sælges også i flade stykker.

Kanelens søde, nøddeagtige smag forbliver tydelig, selv når den stødes og blandes med andre krydderier. Stødt kanel bruges meget til bagværk. Kanelsukker (sukker/kanel) drysses også på grød eller blandes med æbler i æblepie. Kanel og smør er de klassiske smagsstoffer i ovnbagte æbler. I Nordafrika bruges kanel også meget i sammenkogte retter med okse- og lammekød. Tyskerne anvender kanel i ølsuppe og den optræder også i det græske køkken, f.eks. i pastitsio, der er en ovnret med pasta og kød. Hele kanelstænger lader man ofte trække i en væske til søde saucer. Kanel bruges endvidere til krydrede drikke og bruges også ved syltning, f.eks. i pickles og i chutney. Stængerne fjernes som regel inden servering.

Kanel hører til de Aromatiske krydderier (kendetegn: sød aroma og smag).

Aromatiske krydderier (kendetegn: sød aroma og smag) - Værd at vide: Kvalitet Hele: dufter stærkt, når de knuses eller rives. Stødte: dufter stærkt. Problemer Stødte: mister styrken, hvis de ikke opbevares lufttæt, bliver bitre i smagen, hvis de bliver brændte.

Ordhistorie: kanel; et brunt krydderi der dufter sødt, og som anvendes i bagværk, desserter og visse madretter; fremstilles af tørret bark fra tropiske træer der vokser i Asien; kan+el; nedertysk kanêl; fransk cannelle 'kanel, kanelstang' egentlig 'lille rør'; afledt af canne; latin canna 'rør'.


E-mail Contact (Chef) / E-mail kontakt (Kok)   Return
   Go to Home Page