Kategori: |
|
Skyl torskefileterne under rindende vand og skær dem i strimler. Pisk æg, hvedemel, majsstivelse, vand, bagepulver, salt og eventuelt karry sammen til en tyk dej. Vend torskestrimlerne i dejen.
Fiskestykkerne steges, liggende enkeltvis, i rygende varm olie, margarine eller smør ved høj varme i ca. 1½ min. på hver side, til de er brune og sprøde.
Varm olie, palmin (fedt udvundet af palmeolie; anvendes bl.a. til friture) eller ukrydret svinefedt op i en frituregryde eller i en stor gryde til det syder omkring den svovlfri ende af en tændstik (ca. 180°C).
Fiskestykkerne steges ca. 2-3 min. ved 180°C, til de er brune og sprøde. Rør rundt i gryden af og til for at adskille fiskestykkerne. Læg ikke mere end et lag fiskestykker i ad gangen.
Fiskestykkerne lægges, liggende enkeltvis, på bagepapir på en bageplade eller i ildfast fad og steges nederst eller næstnederst i en forvarmet ovn ved 200°C i 10-15 minutter, til de er brune og sprøde. Fiskestykkerne vendes én gang under stegningen.
Lad de indbagte fiskestykker dryppe af på fedtsugende papir inden serveringen.
Tilbered ca. 800 g pommes frites som anvist.
Fish and Chips serveres varm sammen med ekstra salt ved siden af til at strø over. Som tilbehør kan der evt. serveres remoulade.
Word history: fish and chips (English word(s));
Chiefly British; fried fish fillets and
French fried potatoes. /
Ordhistorie: fish and chips (engelsk(e) ord);
hovedsagelig britisk; stegte fiskefileter og
pommes frites.
Word history: French fried potatoes (English word(s));
thin strips of potatoes, deep-fried. Also called
French fries. /
Ordhistorie: French fried potatoes (engelsk(e)
ord) [pommes frites (oversat til dansk)]; tynde
strimler af kartofler, friterede. Også kaldet
French fries (engelsk(e) ord).
(Ordhistorie: franske kartofler; kartofler skåret i tynde skiver og kogt i fedtstof = chips.)
(Ordhistorie: chips; papirtynde kartoffelskiver der er kogt i olie og saltet = franske kartofler; chip+s; fra engelsk chips pluralis af chip 'skive, flis' (jævnfør chip).)
Ordhistorie: pomme frite eller pomfrit; pomme friten eller pomfritten, pommes frites (eller pomfritter), pommes fritene (eller pomfritterne); en smal stang af en kartoffel som er stegt i olie; serveres mange sammen og ofte med remoulade, ketchup eller dressing til = fritter (pluralis (flertal)); pomme frit+e; fra singularis (ental) af fransk pluralis (flertal) pommes frites; fra pommes (de terre) 'kartofler' egentlig 'jordæbler' + frites perfektum participium pluralis (kort tillægsform flertal) af frire 'stege' af latin frîgere.
Ordhistorie: fritter; = pommes frites; fritt+er; fra forkortelse af pluralis (flertal) af pomfritter.
Ordhistorie: kartoffel; en hvidgul rodfrugt med en gulbrun skræl hvis plante har hvide blomster; spises kogt, stegt eller bagt; latinsk navn Solanum tuberosum; k/ar/toff+el; fra tysk Kartoffel; fra ældre tartoffel; fra ældre italiensk tartufolo; fra diminutiv af tartufo 'trøffel'; fra latin rekonstrueret form terrêtûberum egentlig 'jordknold'.
Ordhistorie: palmin; fedt udvundet af palmeolie; anvendes bl.a. til friture; palm+in; vist fra tysk Palmin; afledt af Palme (jævnfør palme).
|