DK-Flag Erik Østergaard - Opskrifter (på dansk) / Recipes (in Danish) Go to Home Page
 Symbol of Chef's cap / Kokkehat - symbol Return
  
  

Gløgg

A bunch of blue grapes

Kategori:

Drikke (kolde, varme, med og uden alkohol).

JokerWhat / Hvad: Vælg en tilfældig opskrift (på dansk) fra gruppe
    Joker: Random / Joker: Tilfaeldig

Serveres varm / Served hotMed alkohol / With alcohol

Picture Gallery / Billedgalleri


Tilberedning:

(4 glas)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Skold og smut mandlerne, og skær de ca. 75 g smuttede mandler i splitter.

Opvarm 2 dl af rødvinen sammen med strimlerne af citronskal og krydderierne i en gryde. Lad det trække 10 minutter og si det.

Kom resten af rødvinen, mandel splitter og rosiner i, varm op til kogepunktet, men ikke mere.

Smag eventuelt til med portvin.

Kom drikken over i forvarmede, varmebestandige glas eller krus, og server straks.

Servering:

Serveres i høje, varmebestandige glas eller krus. Man kan evt. binde en serviet rundt om hvert glas for at holde på varmen.

Information:

Bør drikkes varm.

Ordhistorie: gløgg; en varm drik af rødvin og brændevin tilsat rosiner, krydderier m.m.; drikkes især ved juletid; gløg+g fra svensk ord glögg dannet i det 19. århundrede fra glödgad (dryck) 'glødet drik' fra glödga afledt af glöda (jævnfør dansk gløde).

Ordhistorie: vin; en alkoholisk drik som fremstilles ved gæring af saft af friske vindruer eller anden frugt; to slags: bordvin (vin med op til 14% alkohol) og hedvin (med 14-20% alkohol); fra latin vînum; fra oldlatin rekonstrueret form woinom 'vin'; fra et ukendt middelhavssprog; beslægtet med græsk oînos 'vin' (jævnfør fremmedordet ønologi 'vinlære'), arabisk wain 'vin', hebraisk jájin 'vin'.

Ordhistorie: hvidvin; en lys, gullig vin der er fremstillet af druers frugtkød uden skaller eller af grønne druer, hvor skallen er med i en vis periode af gæringen Not equal to / Forskellig fra (ikke lig med) rødvin, rosé.

Ordhistorie: rødvin; en mørk, blårødlig vin der er fremstillet af blå druer, hvor saften har gæret sammen med skaller, kerner og stilke Not equal to / Forskellig fra (ikke lig med) hvidvin, rosé.

Ordhistorie: rosé eller rose; = rosévin; ros+é; fra fransk rosé 'rosenfarvet, svagt rødmende'; afledt af rose (jævnfør substantiv (navneord) rose).

Ordhistorie: rosévin eller rosevin; en vin af lys rødlig farve; fremstilles ved at drueskallerne skilles fra på et tidligt tidspunkt af gæringen, eller ved sammenstikning af rød- og hvidvin = rosé, vin rosé.

Ordhistorie: vin rosé eller vin rose; = rosévin.

Ordhistorie: portvin; en gylden til dybrød hedvin fra byen Porto i Portugal; por/t+vin fra portugisisk vinho do Porto 'vin fra Porto (eller Oporto egentlig 'havnen')'.


E-mail Contact (Chef) / E-mail kontakt (Kok)   Return
   Go to Home Page