Kategori: |
|
Brug en stor kasserolle, varm mælken indtil det koger. Tilsæt smør, så ris og skru ned for varmen. Dæk med låg og lad risene simre langsomt og svagt i en time, eller indtil al mælken er opsuget og opsvulmet. Når tillavet, anbring i en skål og rør fløden og evt. mandlen i med let hånd.
Server varm i små skåle drysset med sukker og kanel. Kom en teskefuld smør i midten.
Drik hertil eventuelt noget Juleøl.
Glem ikke at have en lille gave klar til den, som er tilstrækkelig heldig at få mandlen.
Serveres som forret ved en dansk julefest. I gamle dage blev det serveret som efterret.
Mandlen, "gaven" og Juleøllet benyttes kun ved juletid.
Ris opbevares tørt, ikke for varmt og ikke sammen med stærkt lugtende varer.
Grødris er en rundkornet Japonica-ris, der dyrkes i Italien. Risene afskalles og poleres. Polering er en overfladebehandling, som giver risene et glattere udseende. Grødris indeholder mindst 85% hele ris.
Ordhistorie: øl; en kulsyreholdig, alkoholisk drik med en brunlig eller sort farve og en frisk, bitter smag; fremstilles af malt, humle, gær, råfrugt og vand; fra fællesgermansk rekonstrueret form aluþ 'øl' egentlig 'drik med bitterstof'; fra indoeuropæisk rekonstrueret form alut-, rekonstrueret form alu- 'bitter, alun' (beslægtet med aluminium, alun, barsel).
Ordhistorie: juleøl; sødt, svagt øl som sælges op mod jul = nisseøl.
Ordhistorie: nisseøl = juleøl.
|