Kategori: |
|
Dej »trin 1«:
Gæren smuldres og udrøres i den lunede væske (ca. 30°C). Bemærk: Med vand i dejen i stedet for mælk bliver brødet større og skorpen mere sprød. Mælk giver et brød med bedre holdbarhed, men en skorpe, som bliver hurtigere blød.
Øl og kærnemælk tilsættes.
Melet tilsættes og dejen æltes i 10 minutter. Dette bevirker, at brødet får en god og sej krumme.
Dej »trin 2«:
Salt, brun farin, olie, flydende malt (eller hvis dette undlades, 1 dl olie) og mel tilsættes og dejen æltes i yderligere 10 minutter. Den skal være sej.
Mere mel kan tilsættes, til dejens konsistens er passende (den skal slippe hænder og fad / bord), men stadig være sej.
Kom bagepapir og olie i bunden af en bageplade eller bradepande, og lad dejen, formet til 1-2 brød, stå tildækket natten over et koldt sted. Eller kom dejen i en smurt rugbrødsform.
Dejen tages frem 3-4 timer, før den skal i ovnen, og den står i denne tid og efterhæver tildækket ved stuetemperatur (20-25°C).
Dejen bages nederst i en forvarmet ovn ved 220°C i 10 minutter med høj damp og herefter ved 180°C i 35 minutter. Hvis man har valgt at komme dejen i en rugbrødsform før bagningen, skal formbrød tages ud af formen og bages i yderligere 5 minutter.
De nybagte brød afkøles på en bagerist.
Kan serveres sammen med f.eks. kaffe.
Damp og ovne: Fugtig varme giver brød en sprød skorpe, så man kan sætte en lille varmebestandig skål med vand ind i ovnen sammen med brødet. (For at få damp kan man lægge en opvarmet genstand, f.eks. et metallåg, ned i vandet, i det øjeblik hvor brødet sættes ind i ovnen). Alternativt kan man pensle brødet med vand flere gange, når det er begyndt at blive brunt, eller man kan smide en håndfuld isterninger ind i bunden af ovnen. (Ovne til professionelt brug er forsynede med små rør, der giver damp).
Under bagning må man aldrig åbne ovnlågen før brødene er stivnet og ved at få lidt farve.
Ordhistorie: rugbrød; et brød som er bagt på en surdej af rugmel og ofte tilsat hele eller halve rugkerner; spises ofte med pålæg.
Ordhistorie: surdej; en dej der er fremstillet af rugmel, salt og kærnemælk eller yoghurt, og som efter nogle dages gæring bruges som grundsubstans i rugbrød; smager og lugter surt. Surdej kan holde sig ca. 14 dage i køleskab (+5°C). Brød bagt på surdej får en behagelig syrlig smag, som skyldes mikroorganismer (gærsvampe og mælkesyrebakterier. De findes naturligt i melet og i luften eller som tilsættes), der fermenterer (gennemgår en proces, hvor mikroorganismer omdanner stivelse og sukker til simplere stoffer, bl.a. alkohol = gære) melets maltose til mælkesyre, eddikesyre og kuldioxid. Før i tiden brugte man surdej mange steder, f.eks. hvor der var knaphed på gær, og det danske rugbrød er blot et eksempel på et brød, der bages med surdej. Når man bager brød med surdej, blandes hovedparten af surdejen med de øvrige ingredienser, og brødet hæver og bages som alt andet brød. Resten af surdejen blandes med lidt mel og vand og bruges til næste bagning. Dejen tilsættes nogle gange rug- eller fuldkornshvedemel.
Ordhistorie: gær; en grå svamp som formerer sig ved knopskydning; anvendes til at få bagværk til at hæve eller til fremstilling af alkohol i øl og vin; latinsk navn Saccharomycetacea; et fællesnordisk ord svarende til oldislandsk gerð 'gerning, gær' (beslægtet med gøre), men påvirket af beslægtet nedertysk gere, tysk Gäre 'gær, gæring'.
Ordhistorie: gærdej; en dej der er hævet med gær.
Ordhistorie: gærbrød; et brød hævet med gær.
Ordhistorie: øl; en kulsyreholdig, alkoholisk drik med en brunlig eller sort farve og en frisk, bitter smag; fremstilles af malt, humle, gær, råfrugt og vand; fra fællesgermansk rekonstrueret form aluþ 'øl' egentlig 'drik med bitterstof'; fra indoeuropæisk rekonstrueret form alut-, rekonstrueret form alu- 'bitter, alun' (beslægtet med aluminium, alun, barsel).
Ordhistorie: maltøl; mørkt, alkoholsvagt øl med ekstrakt af malt.
Ordhistorie: malt; spiret og tørret korn, især byg, som benyttes ved eller til produktion af øl og brændevin, og som blandes med vand til mæsk; fra fællesgermansk rekonstrueret form malta- 'malt'; fra indoeuropæisk rekonstrueret form moldo- egentlig 'opløst, smeltet, fordøjet, blødgjort'; beslægtet med latin mollis 'blød' (jævnfør tonearten mol).
Ordhistorie: maltekstrakt; udtræk af spiret, tørret korn, især byg, som før i tiden blev brugt som styrkende middel.
Brød bør opbevares adskilt fra produkter, hvorfra der kan overføres skimmel, f.eks. mel, grøntsager, ost, frugt og bær. Desuden er det vigtigt ikke at berøre det brød, der skal gemmes. Brød skal opbevares i tætsluttende emballage ved stuetemperatur (ca. 20°C) eller eventuelt i fryser. Rugbrødene kan opbevares i fryser i tætlukket plastpose i max. 3 måneder. Brød, der opbevares i køleskab, bliver hurtigere tørt, og det samme gør sig gældende for brød, der har været frosset. Frosset brød bør tøs op før tilberedning.
|