DK-Flag Erik Østergaard - Opskrifter (på dansk) / Recipes (in Danish) Go to Home Page
 Symbol of Chef's cap / Kokkehat - symbol Return
  
  

Kartoffelkage

A bunch of blue grapes

Kategori:

Tilbehør etcetera.

JokerWhat / Hvad: Vælg en tilfældig opskrift (på dansk) fra gruppe
    Joker: Random / Joker: Tilfaeldig

Serveres varm / Served hotAlkoholfri / Non-alcoholic

Picture Gallery / Billedgalleri


Tilberedning:

(4 pers.)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Skræl kartoflerne og riv dem groft.

Smut mandlerne, og hak de ca. 10 g smuttede mandler groft.

Pandestegning:

Kartoffelstrimlerne sauteres (steges på hed pande) i smør, krydres med salt og peber. Hvis retten ønskes en smule sødere, kan der tilsættes lidt stødt muskat.

og...
Ovn:

Fordel halvdelen af kartoflerne i en smurt form. Kom de grofthakkede mandler ovenpå, og fordel herefter resten af kartoffelmassen i formen. Tryk kartoffelmassen godt sammen.

Bages i en forvarmet ovn ved 200°C i 30 minutter.

Vend kartoffelkagen ud ved servering.

Servering:

Kartoffelkagen kan serveres varm til stegt kylling med en krydret sauce eller til f.eks. medisterpølse (stegt) med en krydret sauce.

Information:

Under bagning må man aldrig åbne ovnlågen før kagen er stivnet og ved at få lidt farve.

Springform:
En dyb metalring med en løs bund der spændes fast med en lukkeanordning. Bunden kan henholdsvis være med og uden hul i midten. Bruges til høje kager og desserter som ikke skal vendes ud, f.eks. frugtkager og mousser.
Smøring af bageforme:
Kageforme smøres med fedtstof, mel eller begge dele for at give kagen en glat, gylden overflade. For at gøre det lettere at få kagen ud af formen, beklædes den med bagepapir. Visse kager, især dem der indeholder æggehvider, bages i en form, der ikke er smurt - her er det meningen, at dejen skal klæbe fast til formen. Teflonbelagte forme og lignende er specielt velegnede til fugtige deje. Det er ikke nødvendigt at smøre disse forme, medmindre de også skal drysses eller formen skal beklædes med bagepapir. Når man smører formen, er det nemmere at få kagen ud, når den er bagt. Det fedtstof, man smører med, bør være af samme slags som det, der indgår i kagen. Smelt eller blødgør fedtstoffet, brug en bagepensel og pensl et jævnt, tyndt lag på og sørg for at komme ud i alle hjørner og kanter.
Drysning af bageforme:
Det kan være nødvendigt at drysse formen med et tyndt lag hvedemel efter den er blevet smurt. Formen kan også drysses med sukker, rasp, og hakkede nødder eller nøddeflager.

Alle kager skal stå lidt, når de er kommet ud af ovnen, inden de tages ud af formen. Kager af pisket og rørt dej skal ud af formen efter to til tre minutter, så dampen kan slippe væk. Meget lette, luftige kager og cheesecakes skal afkøles i formen, ellers falder de sammen, og kompakte kager med frugt køler også af i formen for at bevare fugtigheden. Man kan lade bunden af en springform sidde, hvis kagen er skrøbelig - det giver lidt stabilitet.

Ordhistorie: kartoffel; en hvidgul rodfrugt med en gulbrun skræl hvis plante har hvide blomster; spises kogt, stegt eller bagt; latinsk navn Solanum tuberosum; k/ar/toff+el; fra tysk Kartoffel; fra ældre tartoffel; fra ældre italiensk tartufolo; fra diminutiv af tartufo 'trøffel'; fra latin rekonstrueret form terrêtûberum egentlig 'jordknold'.


E-mail Contact (Chef) / E-mail kontakt (Kok)   Return
   Go to Home Page