DK-Flag Erik Østergaard - Opskrifter (på dansk) / Recipes (in Danish) Go to Home Page
 Symbol of Chef's cap / Kokkehat - symbol Return
  
  

Limekrydret banankage

A bunch of blue grapes

Kategori:

Desserter (efterretter etcetera).

JokerWhat / Hvad: Vælg en tilfældig opskrift (på dansk) fra gruppe
    Joker: Random / Joker: Tilfaeldig

Serveres varm / Served hotAlkoholfri / Non-alcoholic

Picture Gallery / Billedgalleri


Tilberedning:

(6-8 pers.)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Ovn:

Pisk rørsukker og smør hvidt, tilsæt et æg ad gangen under omrøring. Hvedemel og bagepulver sigtes sammen og blandes forsigtigt i den piskede masse.

Mos bananerne med en gaffel.

Børst og vask limefrugterne grundigt under rindende vand for at fjerne vokslaget. Riv skallen på et rivejern og pres saften ud.

Rør limeskal, limesaft og banan i dejen.

Kom dejen i en smurt bradepande eller ildfast form og bag den midt i en forvarmet ovn ved 180°C i 30-35 minutter til den er gyldenbrun.

Servering:

Server den lune limekrydrede banankage med lidt kaffecreme til at hælde over.

Information:

Citrusfrugter er dækket af en tyk skal, hvor det yderste lag er blankt og farverigt, det inderste er tykt og hvidt. I den yderste del findes citrusolien og de fleste vitaminer. Næsten alle citrusfrugter er behandlet med mughæmmende kemikalier og med voks for at undgå udtørring. Citrusskallen, med sit indehold af aromatiske olier, bruges ofte sammen med saften for at give en ret fyldig velduft og smag. Den hvide inderskal er bitter (har en stærk, skarp smag).

De grønne limefrugter er ligesom citroner fulde af syrlig aromatisk saft og behandles på samme måde som citron. Sorter fra Tahiti har en tyk skal og saftigt frugtkød, mens sure mexikanske varianter er mindre med en tynd, blød skal og er gullige i farven. En god lime virker tung i forhold til sin størrelse, har en mærkbar duft, en ensartet farve og skallen må ikke være rynket. Det er nemmere at presse saften ud af en lime, hvis man først ruller den på bordet eller en anden hård overflade med håndfladen. En mellemstor lime giver 2-3 spsk. saft (ca. 0,4 dl).

Under bagning må man aldrig åbne ovnlågen før kagen er stivnet og ved at få lidt farve.

At folde ingredienser i en dej:
"At folde" er et udtryk, der bruges ved forsigtig blanding af to ting - metoden bruges næsten altid, når man skal tilsætte æggehvider.
Smøring af bageforme:
Kageforme smøres med fedtstof, mel eller begge dele for at give kagen en glat, gylden overflade. For at gøre det lettere at få kagen ud af formen, beklædes den med bagepapir. Visse kager, især dem der indeholder æggehvider, bages i en form, der ikke er smurt - her er det meningen, at dejen skal klæbe fast til formen. Teflonbelagte forme og lignende er specielt velegnede til fugtige deje. Det er ikke nødvendigt at smøre disse forme, medmindre de også skal drysses eller formen skal beklædes med bagepapir. Når man smører formen, er det nemmere at få kagen ud, når den er bagt. Det fedtstof, man smører med, bør være af samme slags som det, der indgår i kagen. Smelt eller blødgør fedtstoffet, brug en bagepensel og pensl et jævnt, tyndt lag på og sørg for at komme ud i alle hjørner og kanter.
Drysning af bageforme:
Det kan være nødvendigt at drysse formen med et tyndt lag hvedemel efter den er blevet smurt. Formen kan også drysses med sukker, rasp, og hakkede nødder eller nøddeflager.

Alle kager skal stå lidt, når de er kommet ud af ovnen, inden de tages ud af formen. Kager af pisket og rørt dej skal ud af formen efter to til tre minutter, så dampen kan slippe væk. Meget lette, luftige kager og cheesecakes skal afkøles i formen, ellers falder de sammen, og kompakte kager med frugt køler også af i formen for at bevare fugtigheden. Man kan lade bunden af en springform sidde, hvis kagen er skrøbelig - det giver lidt stabilitet.

Ordhistorie: lime; en lille, grønlig citrusfrugt der er mindre sur og mere krydret end en citron = limefrugt; fra engelsk lime; fra spansk lima; fra arabisk lîmah 'citrusfrugt'.

Ordhistorie: orange; (ældre, poetisk) frugt fra planter af citrusfamilien, f.eks. appelsin og citron = citrus; or+ange fra fransk orange 'appelsin'; omdannet efter or 'guld' (jævnfør øre 'mønt'), af ældre rekonstrueret form arange; fra spansk naranja; fra arabisk og persisk nãranz; fra oldindisk nãranja- som er afledt af nãr 'granatæble'; ordet betyder altså egentlig 'granatæblelignende (frugt)'.

Ordhistorie: citrus; frugt fra planter af citrusfamilien, f.eks. appelsin, citron eller grapefrugt = citrusfrugt, orange; citr+us fra latin citrus 'citrontræ, cedrattræ'.


E-mail Contact (Chef) / E-mail kontakt (Kok)   Return
   Go to Home Page