Kategori: |
|
Rør æggeblommer, mælk, smeltet smør, mel, sukker, salt og kanel sammen i en skål. Pisk æggehviderne stive og vend (rør) dem i.
Skræl æblerne og skær enderne af. Skær dem igennem på tværs, så man får 3 skiver. Udstik kernehusene.
Varm olie, palmin (fedt udvundet af palmeolie; anvendes bl.a. til friture) eller ukrydret svinefedt op i en frituregryde eller i en stor gryde til det syder omkring den svovlfri ende af en tændstik (ca. 180°C).
Dyp de runde skiver af æble i dejen og bag æbleringene i den varme olie, indtil de er gyldne.
Tag dem op med en hulske ((oldnordisk hol = egentlig noget hult) ske med huller, beregnet til at tage grønsager og lignende op af en gryde med) af rustfrit stål og læg dem på fedtsugende papir.
Æbleringene serveres lune som dessert pyntet med drys af flormelis (ved at ryste det gennem en sigte over dem) sammen med f.eks. kaffe.
Ordhistorie: æble; en hård, rund kernefrugt af æbletræet som har saftigt kød og rød, grøn eller gul skræl; fra fællesgermansk rekonstrueret form apalja- 'æble'; fra indoeuropæisk rekonstrueret form ãbel- 'æble'; beslægtet med russisk jábloko 'æble' (og beslægtet med ældre abild 'vildæble').
Ordhistorie: palmin; fedt udvundet af palmeolie; anvendes bl.a. til friture; palm+in; vist fra tysk Palmin; afledt af Palme (jævnfør palme).
|