DK-Flag Erik Østergaard - Opskrifter (på dansk) / Recipes (in Danish) Go to Home Page
 Symbol of Chef's cap / Kokkehat - symbol Return
  
  

Røræg

A bunch of blue grapes

Kategori:

Retter (forretter og hovedretter etcetera).

JokerWhat / Hvad: Vælg en tilfældig opskrift (på dansk) fra gruppe
    Joker: Random / Joker: Tilfaeldig

Serveres kold eller varm / Served cold or hotAlkoholfri / Non-alcoholic

Picture Gallery / Billedgalleri


Tilberedning:

(1 pers.)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Pandestegning:

Slå ægget (ene) ud i en skål. Tilsæt eventuelt fløde og/eller vand samt lidt salt og hvid peber. Pisk æggemassen sammen i et minut til den er blandet og begynder at skumme.

Smelt ca. 10 g smør pr. æg på en tykbundet pande eller i en fladbundet gryde. Sæt eventuelt panden/gryden i vandbad (en skål eller lignende med varmt vand, hvori man anbringer noget der skal opvarmes, ofte i en beholder). Hæld æggemassen på panden/gryden og tilbered den meget forsigtigt i panden/gryden over svag varme i 5-8 minutter mens der røres i den konstant med en flad træske eller træspatel (lille spadeformet træredskab). Æggene stivner først i bunden af panden/gryden.

Hvis æggene begynder at stivne for hurtigt, rører man hurtigt 1-2 spsk. smør eller fløde i.

Når æggene begynder at stivne i bunden af panden/gryden skrabes de op med træskeen eller træspatelen, så de blandes med den flydende masse. Hvis man skraber røræggene forsigtigt væk fra bunden i store flager, uden at de vendes rundt, så bliver overfladen blank og cremeagtig.

Når æggene begynder at stivne både i bunden af panden/gryden og langs dens sider, skrabes de væk herfra på samme måde.

Når æggene er cremede, men lidt tyndere end den konsistens man foretrækker, tages panden/gryden af varmen. Fortsæt med at røre til æggene er tilstrækkeligt stive.

Røræggene er færdige, når de er let stivnede og cremede, og lige netop holder faconen, da røræg skal stivne i smeltet fedtstof over varme, men ikke må blive brun.

Drys purløg over.

Røræggene serveres straks, mens de er varme, med mindre man ønsker at servere dem kolde som tilbehør.

eller...
Mikroovn:
Antal Tid ved mikrobølger
  500 watt *) 750 watt
mm:ss mm:ss
1 æg 00:45 + 00:45 00:30 + 00:30
2 æg 01:30 + 01:30 01:00 + 01:00
4 æg 03:00 + 02:15 02:00 + 01:30
*) Anbefales.

Kom fedtstoffet i en varmebestandig skål. Sæt skålen i mikroovnen med låg og smelt fedtstoffet ved 750 watt i ca. 2-3 sekunder. Fedtstoffet kan udelades, men det forbedrer smagen.

Slå ægget (ene) ud i skålen og tilsæt vand og/eller fløde samt lidt salt og hvid peber. Rør med en gaffel, så æggeblomme, æggehvide og væske blandes godt, men pisk dem ikke.

Tilbered under låg ved 500 watt i 45 sekunder (eventuelt 750 watt i 30 sekunder). Se eventuelt vedstående tabel.

Rør godt rundt i den allerede stivnede æggemasse og rør den ind mod midten af skålen.

Kog yderligere under låg ved 500 watt i 45 sekunder (eventuelt 750 watt i 30 sekunder). Prøv med kortest mulig tid. Man kan altid give længere tid. Tag rørægget ud af mikroovnen inden det er helt stift. Konsistensen skal være cremet.

Drys purløg over.

Røræggene serveres straks, mens de er varme, med mindre man ønsker at servere dem kolde som tilbehør.

Servering:

Røræg serveres varme (eller eventuelt kolde) på en tallerken eventuelt sammen med 1 tomat skåret ud i kvarte stykker og eventuelt med ½ skive fuldkornsbrød (rugbrød eller franskbrød der er tilsat fuldkornsmel). Ekstra purløg, salt og hvid peber serveres ved siden af. Velegnet som forret.

Information:

Holdbarhed og opbevaring Røræg: Serveres straks.

Problemer Røræg: Hvis de tilberedes hurtigt ved for stærk varme eller for længe, bliver de grynede og klumpede. Æg fortsætter med at tykne på grund af pandens (grydens/skålens) eftervarme. Derfor skal røræggene tages af varmen, før de er helt færdige.

Ordhistorie: røræg; sammenpisket æg og mælk som man forsigtigt rører rundt i på en pande eller i en gryde til det stivner; spises bl.a. som tilbehør til røget fisk.

Tips:


E-mail Contact (Chef) / E-mail kontakt (Kok)   Return
   Go to Home Page