DK-Flag Erik Østergaard - Opskrifter (på dansk) / Recipes (in Danish) Go to Home Page
 Symbol of Chef's cap / Kokkehat - symbol Return
  
  

Pebernødder

A bunch of blue grapes

Kategori:

Kager og brød etcetera.

JokerWhat / Hvad: Vælg en tilfældig opskrift (på dansk) fra gruppe
    Joker: Random / Joker: Tilfaeldig

Serveres kold / Served coldAlkoholfri / Non-alcoholic

Picture Gallery / Billedgalleri


Tilberedning:

(10-12 pers.)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Klargør ønsket mængde i en serveringsskål.

Servering:

Kan serveres ved juletid sammen med f.eks. kaffe eller gløgg (en varm drik af rødvin og brændevin tilsat rosiner, krydderier m.m.; drikkes især ved juletid).

Information:

Opbevares tørt ved stuetemperatur (20°-25°C) i en tætsluttende beholder, når posen er åbnet.

Efter den klassiske opskrift.

Mørk sirup og margarine opvarmes til kogepunktet. Massen nedkøles og de øvrige råvarer og krydderier tilsættes.

Den færdigblandede dej hensættes i 3 døgn til "modning". Ved denne proces opnås den rette afrundede krydrede smag.

Først herefter er dejen klar til bagning.

Lidt historie.

Pebernødder er ikke bare en af de ældste julegodter og småkager vi kender til, men også en af nutidens danske madvarer, som kan spores længst tilbage i tiden. Hvor langt vides ikke præcist, men småkagen kan i hvert fald dateres til slutningen af 1400-tallet. I senmiddelalderen blev kagerne dog ikke kaldt pebernødder, men peberkager.

At pebre betød tidligere ikke kun at komme peber på, men at krydre i det hele taget og give en skarp smag. Vi kender det også fra pebersvenden - den ugifte tyske krydderisælgende handelsmand. Derfor er det gamle navn peberkager ikke kun kager med peber i, men mere en generel betegnelse for runde, kantede, figurformede, små såvel som store kager. De blev bagt af en dej af rug- eller hvedemel, sødet med honning eller sirup og tilsat krydderier som f.eks. ingefær, stødt kanel, nelliker, stødt kardemomme - og til tider peber. Det var nemlig yderst sjældent, at peber i sig selv indgik som ingrediens.

Vi taler om "pebernødder", når det drejer sig om småpenge, men modsat betyder "en pebret pris", at noget er meget dyrt - og peber var dyrt i middelalderen, næsten sin vægt værd i guld.

Mens peberkager var noget man bagte hele året, har pebernødderne altid kun været forbundet med julen. Det er usikkert, hvornår begrebet begyndte at vinde indpas som en del af det danske sprog, men det skete formentligt i starten af 1700-tallet. Som så meget andet på den tid, blev den danske kultur stærkt inspireret og præget af den tyske, og pebernøddernes navn stammer da også fra det nedertyske Pfeffernüssen. At de blev sammenlignet med nødder skyldtes deres farve og størrelse, men også at man dengang bagte pebernødder uden nogen form for hævemidler, hvilket gjorde dem særdeles hårde - som nødder. De blev som regel bagt som afslutning på brødbagningen - i eftervarmen fra den store bageovn.

Udover at blive spist, naturligvis, har pebernødder igennem århundreder været anvendt som en yndet indsats i leg og spil. En skik som er knapt så udbredt i dag. Men ens for før og nu; der skal være pebernødder i kilovis - nok til hele julen.


E-mail Contact (Chef) / E-mail kontakt (Kok)   Return
   Go to Home Page