DK-Flag Erik Østergaard - Opskrifter (på dansk) / Recipes (in Danish) Go to Home Page
 Symbol of Chef's cap / Kokkehat - symbol Return
  
  

Rabarbergrød

A bunch of blue grapes

Kategori:

Desserter (efterretter etcetera).

JokerWhat / Hvad: Vælg en tilfældig opskrift (på dansk) fra gruppe
    Joker: Random / Joker: Tilfaeldig

Serveres kold eller varm / Served cold or hotAlkoholfri / Non-alcoholic

Picture Gallery / Billedgalleri


Tilberedning:

(4 pers.)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Gryde:

Frigør rabarberstilkene for blade og fod. Skyl rabarberne. Skær rabarberstilkene i stykker af 2-3 cm. Kom dem i en gryde sammen med den på langs flækkede halve vanille-stang (eller drys evt. 1 tsk. vanillesukker (5 g) i gryden i stedet).

Drys sukkeret over rabarberne og kog dem ved svag varme under låg. Rabarberne koges til en grød, men må ikke koge helt ud. Tilsæt evt. mere sukker efter smag, men ikke for meget.

Hvor meget sukker der skal i, afhænger af frugtens syrlighed.

Tag vanillestangen op efter kogningen.

Tilsæt evt. non-oxalsyre (calciumchlorid) efter kogningen for at neutralisere syren i rabarberne. (NonoxalPicture / Billede efter brugsanvisningen.)

Rabarbergrøden jævnes med kartoffelmel eller frugtgrødsjævner udrørt i lidt koldt vand. Hvis der jævnes med kartoffelmel, tages gryden fra varmen, før jævningen tilsættes under omrøring. Bemærk: Hvis der jævnes med kartoffelmel, så må grøden ikke koge herefter, så bliver den "lang". Hvis der jævnes med frugtgrødsjævner, skal grøden koge i 2-3 minutter herefter under omrøring, af hensyn til både smag og konsistens.

Hæld grøden i en serveringsskål og drys med lidt sukker, så trækker grøden ikke skind.

Servering:

Rabarbergrøden serveres kold eller lun sammen med kold mælk eller fløde til at hælde over.

Rabarbergrød benyttes også som ingrediens i f.eks. gammeldags rabarberkage.

Information:

I visse opskrifter indgår der sining under fremstillingen, f.eks. i rabarbergrød 2.

Ordhistorie: rabarber; en plante med meget store, hjerteformede blade som er let krøllede i kanten, og tykke, røde eller grønne jordstængler der smager surt; stænglerne spises f.eks. kogt som grød; latinsk navn Rheum; ra+barber; fra middellatin rhabarbarum; fra græsk rhå bárbaron; fra rhå, Rhå 'rabarber; floden Rhå, som nu hedder Volga' + bárbaron 'barabarisk dvs. udenlandsk'; egentlig 'den udenlandske plante fra bredderne af floden Rhå, som nu hedder Volga'.

Tips:


E-mail Contact (Chef) / E-mail kontakt (Kok)   Return
   Go to Home Page