Kan opbevares tørt ved stuetemperatur
(20°-25°C) i en tætsluttende dåse eller
koldt i køleskab (+5°C) i tætlukket plastpose
i et par dage.
Servering:
Fyldte dadler kan serveres sammen med f.eks. kaffe.
Information:
Ordhistorie: daddel; daddelen (eller dadlen), dadler,
dadlerne; en gul eller rødbrun aflang stenfrugt
af daddelpalmen; er sød i smagen og spises ofte
tørret; da/dd+el fra
nedertysk dadele; fra provencalsk datil;
fra græsk dáktylos 'finger, daddel'
(jævnfør daktyl); navnet skyldes
frugtens aflange form.
Ordhistorie: daddelpalme; en palme med store
fjeragtige blade som kan give op til 100 kg dadler pr.
år; vigtig kulturplante, bl.a. i Nordafrika;
latinsk navn Phoenix dactylifera;
frugten, daddel,
er et langt, gult til rødbrunt
bær med
saftigsødt kød med
55-60% sukker og aflang
kerne; dadler plukkes før modning og
soltørres; af gærede dadler fremstilles
daddelbrændevin og af stammens saft daddelvin.
Tips:
Mandel dadler. I stedet for at
komme marcipan i dadlerne i stedet for stenene kan
der benyttes smuttede mandler.
Chokoladeovertræk og pynt som ovenfor.
Nougat dadler. I stedet for at
komme marcipan i dadlerne i stedet for stenene kan
der benyttes blød nougat (en konfektmasse der
fremstilles bl.a. af sukker,
hasselnødder
og mandler) eller
fransk nougat (en hvid, blød masse der er
fremstillet af bl.a. sukker,
kandiserede frugtstykker,
nødder og lignende).
Chokoladeovertræk og pynt som ovenfor.
Marcipan dadler. Kom hele
smuttede mandler i
dadlerne i stedet for stenene. Pak dadlerne
ind i marcipan. Pynt dem med
mørk smeltet chokolade
eller rul dem i kakao.
I stedet for mørk chokoladeovertræk
kan der benyttes hvid chokoladeovertræk og evt. pyntes med
mørk smeltet chokolade.