1 vanillestang eller evt. 1-2 tsk. vanillesukker (5-10 g)
5 æggeblommer
5 spsk. melis
½ l saftsovs (f.eks. kirsebærsauce) eller karamelsauce
Fremgangsmåde:
Grydekogning:
Bring fløden 13% i kog sammen med den på langs flækkede
vanille-stang (eller kom evt.
1-2 tsk. vanillesukker (5-10 g) i
fløden i stedet). Læg husblassen i
koldt vand 10 minutter. Pisk æggeblommer sammen
med melis (sukker) og pisk den koghede fløde i.
Hæld det tilbage i gryden og bring cremen i nærheden af
kogepunktet, mens der piskes. Cremen må ikke koge, så skiller den
og bliver grynet. Tag gryden fra varmen. Knug husblasen fri for væde og
kom den i den varme creme, mens der piskes, husblasen smelter med det samme.
Tag vanillestangen op.
Cremen skal nu køle af i køleskabet, det varer en lille
times tid før den begynder at tykne.
Pisk piskefløden til flødeskum
før den vendes (røres) i cremen sammen med mandlerne.
Hæld blandingen i en form eller skål og stil den koldt
for at stivne.
Løsn forsigtigt buddingen fra formen eller skålen ved
at køre rundt i kanten med en skarp kniv. Hold eventuelt. formen
i få øjeblikke i varmt vand og vend desserten ud på
et fad.
Servering:
Server mandelbuddingen kold sammen med f.eks.
en lille glaskande kold eller varm (færdigkøbt) saftsauce
f.eks. kirsebærsauce eller
karamelsauce til at hælde over.
Information:
Tips:
Variation: Mandelbudding med syltede pærer.
Tilberedning: (4-6 pers.). Ingredienser:
Som ovenfor,
1 dåse (825 g) halve pærer i sukkerlage (drænet vægt 460 g).
Fremgangsmåde: Som ovenfor, dog hældes blandingen i en
skyllet randform (kaldes også savarinform - rund form med let
skrånende sider og et hul i midten, der som regel er lige
så bred, som den er dyb), før den stilles koldt for at
stivne. Løsn forsigtigt buddingen fra formen ved at
køre rundt i kanten med en skarp kniv. Hold eventuelt formen
i få øjeblikke i varmt vand og vend desserten ud på
et fad. Straks før servering anrettes de syltede pærer
i midten af den runde mandelbudding. Servering: Server mandelbuddingen
kold sammen med f.eks. en lille glaskande kold eller varm
(færdigkøbt) karamelsauce til at hælde over
eller med chokoladesauce
eller med flødeskum.