DK-Flag Erik Østergaard - Opskrifter (på dansk) / Recipes (in Danish) Go to Home Page
 Symbol of Chef's cap / Kokkehat - symbol Return
  
  

Tarteletter af butterdej (bagt)

A bunch of blue grapes

Kategori:

Tilbehør etcetera.

JokerWhat / Hvad: Vælg en tilfældig opskrift (på dansk) fra gruppe
    Joker: Random / Joker: Tilfaeldig

Serveres kold eller varm / Served cold or hotAlkoholfri / Non-alcoholic

Picture Gallery / Billedgalleri


Tilberedning:

(4 pers. [ca. 12-15 stk.])

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Optø butterdejen som angivet på pakken.

Med dej udvendig på form:

Rul dejen ud til en tynd plade og udstik runde dejplader, der er tilpas store til at dække ydersiden af tarteletforme eller linseforme. Pres dejen om de usmurte forme og prik bunden med en gaffel, så der ikke kommer luftbobler under bagningen. Sæt de omvendte forme på en bageplade belagt med bagepapir.

eller...
Med dej indvendig i form:

Rul dejen ud til en tynd plade og udstik runde dejplader, der er tilpas store til at dække indersiden af tarteletforme eller linseforme. Læg dejen ned i de usmurte forme og pres dejen, så den går helt op ad siderne og prik bunden med en gaffel, så der ikke kommer luftbobler under bagningen. Dæk bunden med stanniol, og kom ris eller tørrede bønner i, så kanterne ikke falder ned under bagningen. Sæt formene på en bageplade belagt med bagepapir.

Ovn:

Bag tarteletterne ca. 20 minutter midt i en forvarmet ovn ved 200°C til de er lysebrune. Fjern ris eller bønner samt stanniol efter ca. den halve bagetid, når kanterne er blevet så stive, at de ikke falder ned under bagningen, hvis man valgte fremgangsmåden "Med dej indvendig i form".

De nybagte tarteletter vendes ud efter to til tre minutter og afkøles på en bagerist.

Tarteletterne er nu klar til brug.

De færdigbagte tarteletter kan gemmes ret længe i tætsluttende kagedåse og eventuelt varmes i ovnen før anvendelsen (se fremgangsmåde nedenfor).

Servering:

Tarteletter af butterdej (bagt) indgår som ingrediens når de er bagt færdige, og de anvendes kolde eller eventuelt lunet (se fremgangsmåde nedenfor) f.eks. til tarteletter (tarteletter med tarteletfyld).

Information:

Butterdej (fransk pâte feuilletée) hæver på grund af de hundredevis lag smør, der ligger indrullet i en dej af mel og vand. I ovnen smelter smørret og skiller dejlagene ad mens vandet fordamper og løfter dejen op til den er tre til fire gange så høj som oprindeligt. Der findes versioner af butterdej, som er hurtigere at lave, men ingen af dem er så lette, luftige og rige på smag som den ægte butterdej - det er også den sværeste at lave.

Butterdej blev opfundet ca. år 1645 af en fransk konditorlærling ved navn Claudius Gele. Han havde næsten udstået sin læretid, da han ville bage et lækkert stykke brød til sin syge far, hvis foreskrevne diæt bestod af vand, mel og smør. Claudius Gele tilberedte en dej, som han pakkede smørret ind i, klappede dejen ud på bordet, lagde det sammen og gentog processen 10 gange. Derefter formede han dejen til et brød. Det er næsten den samme proces, kaldet laminering, som nutildags anvendes industrielt til fremstilling af butterdej - bortset fra at dejen bliver lagt sammen ca. 100 gange. Denne teknik giver en fin lagdelt strukter og sprød overflade efter at dejen er bagt. I øvrigt døde Claudius Gele som en agtet kunstner inden for sit felt i 1682.

Opbevaring Tørt, ved stuetemperatur (20-25°C) i tætlukket emballage.

Varmning Lige før brug kan tarteletterne af butterdej (bagt) varmes midt i en forvarmet ovn ved ca. 200°C i 3-5 minutter stillet med bundene vendt opad på en bageplade belagt med bagepapir. De kan også lunes på en brødrister.

Ordhistorie: tartelet; en lille bagt skål af butterdej eller mørdej til at fylde med stuvning; også om en lille bagt skål af butterdej eller mørdej fyldt med stuvning; tarte+let; fra fransk tartelette diminutiv til tarte 'tærte' (jævnfør tærte).

Ordhistorie: butterdej; en dej af hovedsagelig smør og mel og vand som bruges til f.eks. kage- eller grøntsagstærter; bu/tter+dej; fra tysk Butterteig egentlig 'smørdej'; fra Butter 'smør'; fra latin bûtyrum; fra græsk bútyron 'smør' egentlig 'ost fra en ko'.

Ordhistorie: mørdej; en kagedej der er lavet af mel, fedtstof, sukker og æggeblomme, og som f.eks. bruges til tærter.

Ordhistorie: dej; en blød eller flydende masse af mel, fedtstof, hævemiddel med mere som æltes eller piskes sammen; fra et fællesgermansk ord med betydningen 'noget æltet, formet'.

Ordhistorie: stuvning; en opbagt hvid sovs hvori der blandes grøntsager, kødstykker med mere.

Tips:


E-mail Contact (Chef) / E-mail kontakt (Kok)   Return
   Go to Home Page