Kategori: |
|
Skræl kartoflerne og skær dem i tern. Pil løgene og skær dem i både. Evt. bacon i skiver skæres i strimler. Evt. æbler skylles godt og skæres i både, samtidig med at kernehusene fjernes.
Steg kartofler, løg, salt, peber, evt. bacon og evt. timian 12 minutter ved middelvarme. Evt. æbler tilsættes og der steges endnu 8 minutter. Under hele stegningen vendes der af og til forsigtigt i dem.
Kartofler (stegte) kan serveres varme f.eks. til medisterpølse (stegt) eller med 1 spejlæg pr. portion.
Ordhistorie: kartoffel; en hvidgul rodfrugt med en gulbrun skræl hvis plante har hvide blomster; spises kogt, stegt eller bagt; latinsk navn Solanum tuberosum; k/ar/toff+el; fra tysk Kartoffel; fra ældre tartoffel; fra ældre italiensk tartufolo; fra diminutiv af tartufo 'trøffel'; fra latin rekonstrueret form terrêtûberum egentlig 'jordknold'.
Ordhistorie: æble; en hård, rund kernefrugt af æbletræet som har saftigt kød og rød, grøn eller gul skræl; fra fællesgermansk rekonstrueret form apalja- 'æble'; fra indoeuropæisk rekonstrueret form ãbel- 'æble'; beslægtet med russisk jábloko 'æble' (og beslægtet med ældre abild 'vildæble').
|