Kategori: |
|
I en lille portionsskål blandes og røres citronsaft i mayonnaisen og smages til.
Lad den færdige dip trække i køleskab - ca. 1 time.
Serveres kold som dip til f.eks. stegte pølser (wienerpølser, bajerske pølser) eller til små stykker af kød og cocktailpølser dyppet og stegt i olie til fondue.
Citrusfrugter er dækket af en tyk skal, hvor det yderste lag er blankt og farverigt, det inderste er tykt og hvidt. I den yderste del findes citrusolien og de fleste vitaminer. Næsten alle citrusfrugter er behandlet med mughæmmende kemikalier og med voks for at undgå udtørring. Citrusskallen, med sit indehold af aromatiske olier, bruges ofte sammen med saften for at give en ret fyldig velduft og smag. Den hvide inderskal er bitter (har en stærk, skarp smag).
Det mest anvendelige medlem af citrusfamilien er citronen. Den almindelige sure citron, der kan købes overalt, har relativt få kerner og den kan enten være lille med en blød, tynd skal - den køber man for saftens skyld - eller stor med en tyk ru skal - den er bedst, hvis det er skallen, man skal bruge. En god citron virker tung i forhold til sin størrelse, har en mærkbar duft, en ensartet farve og skallen må ikke være rynket. Det er nemmere at presse saften ud af en citron, hvis man først ruller den på bordet eller en anden hård overflade med håndfladen. En mellemstor citron giver 3-4 spsk. saft (ca. 0,5 dl).
Ordhistorie: citron; en rund, lidt aflang frugt med gul skal og gult frugtkød som smager surt; latinsk navn Citrus medica; tørrede skaller (citronskal) anvendes som krydderi i madretter og brød; citr+on; fra fransk citron 'citron'; afledt af latin citrus 'citrontræ, cedrattræ' + et forstørrelsesuffiks -on.
Ordhistorie: orange; (ældre, poetisk) frugt fra planter af citrusfamilien, f.eks. appelsin og citron = citrus; or+ange fra fransk orange 'appelsin'; omdannet efter or 'guld' (jævnfør øre 'mønt'), af ældre rekonstrueret form arange; fra spansk naranja; fra arabisk og persisk nãranz; fra oldindisk nãranja- som er afledt af nãr 'granatæble'; ordet betyder altså egentlig 'granatæblelignende (frugt)'.
Ordhistorie: citrus; frugt fra planter af citrusfamilien, f.eks. appelsin, citron eller grapefrugt = citrusfrugt, orange; citr+us fra latin citrus 'citrontræ, cedrattræ'.
|