Kategori: |
|
Smør skal have stuetemperatur (20-25°C) for at kunne røres blødt.
Rør smørret sammen med forskellige
Alternativt kan det rørte kryddersmør i en aflang form lægges midt på et rigeligt stort stykke pergamentpapir og rulles til en pølse. Fold den ene papirende over smørret, form smørret til en rulle. Rul smørret sammen i papiret. Læg smørrullen tildækket i køleskab i ca. 30 minutter. Herefter kan kryddersmørrullen skæres i skiver.
Smagsæt smørret med f.eks.:
- hvidløg
- 1-2 pillede, pressede hvidløgsfed (1 fed = hvert af de små løg i et hvidløg. Den spiselige del svarer til 5 g) og 2-3 spsk. finthakket persille eller purløg. Serveres til stegt eller grillet kød, gerne oksekød og lammekød.
- peberrod
- 1-2 spsk. revet peberrod og evt. 2-3 spsk. finthakket persille. Serveres til stegt eller grillet kød, kogt eller stegt fisk, kogte eller ovnbagte rødbeder.
- peber
- 1 tsk. smuldrede grønne peberkorn, groftkværnet sort peber, rosépeber eller en blanding. Serveres til stegt eller grillet kød, hakkebøffer eller stegt lever.
- krydderurter og krydderier
- 1 dl hakkede, friske krydderurter, f.eks. til persillesmør: persille eller dild, basilikum, estragon, oregano, timian eller 1 spsk. tørrede krydderier. Serveres til stegt kød, kogt eller stegt fisk, stegt kylling, stegt lever eller kogte grøntsager.
- ansjoser (slægt af små sildefisk; især udbredt i Middelhavet) eller sardeller (en lille, saltet ansjos (slægt af små sildefisk; især udbredt i Middelhavet))
- 4-5 finthakkede eller mosede ansjosfileter eller sardelfileter og 2 spsk. finthakket dild eller purløg. Serveres til stegt fisk eller kalveschnitzel.
- citronskal eller limeskal
- citronsmør: 1 tsk. revet citronskal af en usprøjtet citron eller 1 tsk. citronsaft (5 ml) eller limesmør: 1 tsk. revet limeskal af en usprøjtet lime eller 1 tsk. limesaft (5 ml). Serveres til stegt eller grillet kød.
Det rørte kryddersmør, som skal have stuetemperatur (20-25°C), anrettes i en skål og serveres til f.eks. kogte grøntsager eller til kogt fisk.
Alternativt kan skiver af kryddersmørrullen f.eks. lægges på stegt kød eller fisk.
Ordhistorie: smør; et fast, gult fedtstof som er fremstillet af fløde og ofte tilsat salt; bruges f.eks. til at smøre på brød eller i bagværk; fra fællesgermansk rekonstrueret form smerwa- 'smørelse'; fra indoeuropæisk rekonstrueret form smerwo- 'smørelse, fedt' (beslægtet med smergel).
|