DK-Flag Erik Østergaard - Opskrifter (på dansk) / Recipes (in Danish) Go to Home Page
 Symbol of Chef's cap / Kokkehat - symbol Return
  
  

Kokosmælk

Kokosnød

Kokos, kokoskød, kokossaft

A bunch of blue grapes

Kategori:

Tilbehør etcetera.

JokerWhat / Hvad: Vælg en tilfældig opskrift (på dansk) fra gruppe
    Joker: Random / Joker: Tilfaeldig

Serveres kold / Served coldAlkoholfri / Non-alcoholic

Picture Gallery / Billedgalleri


Tilberedning:

(4 pers.)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Klargør ønsket mængde kokosmælk.

Servering:

Kokosmælk indgår kold som ingrediens i f.eks. kokosmælk sauce med forårsløg og i f.eks. Kokosmælk Milkshake.

Information:

Kokosnødder er meget større og mere kødfulde end andre nødder, ofte er de aflang runde med en længde på omkring 12 cm og en bredde (diameter) på omkring 8 cm, beklædt med en frakke af grove hår, der som regel fjernes, før kokosnødden sælges, og bruges til at lave måtter af.

Kokossaften, som findes inden i nødden, må ikke forveksles med den kokosmælk, der fås ved at lade kokosmel trække i varmt vand eller mælk (se nedenfor under Tips, 1¾ dl kokosmælk.

I tropiske egne af Asien og Afrika, hvor kokosnødden dyrkes, plukkes nødden ofte, mens den er grøn og umoden, og det gelélignende kød er blødt og saften klar.

Kokosnødden kommer som regel først til os, når den er fuldmoden med brunt skind og fast kød, der omgiver den mælkeagtige saft.

Når man køber kokosnød, er det en god ide at ryste den, for at høre om det skvulper - harske eller rådne kokosnødder indeholder kun ganske lidt eller ingen saft.

Kokoskødet rives som regel og bruges ovenpå eller i forskelligt bagværk, men i Asien bruges den ofte i curry eller blandes med andre ingredienser og bruges som krydderi. Strimlet, tørret kokos kan strøs over kager eller kan blandes med smørcreme og bruges som glasur. Frisk kokosmælk kan kommes i drinks. Man kan også købe kokosmælk på dåse, men den er tit meget sød og bør ikke erstatte frisk kokosmælk.

Kokosmælk i dåse er et tropisk produkt, der under stuetemperatur kan have en tendens til, at blive tyk. Dette er helt naturligt. Ryst dåsen meget grundigt. Ved opvarmning bliver mælken igen flydende. Bruges til eksotiske retter, saucer, creme, drinks, is, kager m.m.

Kokosnød - værd at vide:

Portioner 1 kokosnød giver ca. 225 g revet kokos.

Holdbarhed og opbevaring Kokosnød: Uåbnet holder den sig 2-4 måneder ved stuetemperatur (20-25°C). En åbnet kokosnød kan ligge i køleskab (+5°C) i tætlukket plastpose i en uge og 9 måneder i fryser (-18°C) i tætlukket plastpose. Kokosmælk i dåse: Uåbnet Se datomærkning på dåsen. Efter åbning: opbevar i køleskab (+5°C) og i lufttæt beholder max. 4 dage.

Problemer Kokosnød: Frisk kokoskød er svært at få ud af nødden.

At åbne en kokosnød:
Kokosnødden må åbnes og saften hældes ud, før kødet kan tages ud.
  1. Brug en syl eller en lille skruetrækker og stik hul igennem de tre "øjne" ved stilkenden - her har skallen sine svage punkter.
  2. Hæld saften ud gennem hullerne. Bemærk: Hvis saften skal bruges f.eks. til drinks, bør den sies gennem et kaffefilter.
  3. Sæt kokosnødden på et klæde. Brug en hammer eller en tung kniv og bank let på kokosnødden ca. en tredjedel nede på skallen målt fra "øjnene" og drej langsomt nødden rundt. Når man hører en svag knæklyd, har man nået nøddens naturlige knæklinie. Fortsæt med at banke let på den til den deler sig i to (det sker måske ikke lige med det samme, men giv ikke op).
  4. Skær det hvide kød fri fra skallen og pil det brune skind af.

Ordhistorie: kokospalme; en tropisk palme hvorpå der vokser kokosnødder; latinsk navn Cocos nucifera = kokos.

Ordhistorie: kokosnød; en stor, brun nød af kokospalmen som har en behåret skal og en hul, hvid kerne med plantesaft (kokosmælk) indeni.

Ordhistorie: kokos; kokosnøddens hvide kerne, som spises rå eller revet i mad og bagværk f.eks. kokosmel eller kokosmælk; i sammensætning: et produkt fremstillet af materialer fra en kokosnød, f.eks. kokosmælk eller kokosolie; koko+s fra portugisisk côco egentlig 'grimasse' på grund af tre huller i bunden af kokosnødden, som ligner et ansigt med et grin på.

Tips:


E-mail Contact (Chef) / E-mail kontakt (Kok)   Return
   Go to Home Page