Kategori: |
|
Skræl kartoflerne (alle størrelser kan bruges). Herefter lægges de skrællede kartofler en ad gangen i hulningen af et kartoffelbræt og snittes i tynde skiver ved med en kniv at skære oppefra og ned til brættets overside. Hulningen i brættet forhindrer en i at snitte kartoflerne helt igennem.
Læg de snittede kartofler i et ovnfast fad og pensel dem med smeltet smør eller olie. Bland evt. hvidløg, sennep, parmesanost eller andre krydderier i smørret eller olien.
Afslut med at drysse lidt salt og peber på kartoflerne.
Stil det ovnfaste fad med kartoflerne i en 200°C forvarmet ovn og bag i ca. 40 til 60 minutter, afhængig af kartoflernes størrelse.
Pensel af og til under bagningen med ovennævnte smeltede smør eller olie blanding, og lad kartoflerne grille de sidste 2 minutter.
Resultat kartofler: sprøde på ydersiden - bløde indvendig.
Hasselback kartofler kan serveres varme til f.eks. medisterpølse (stegt).
Ordhistorie: kartoffel; en hvidgul rodfrugt med en gulbrun skræl hvis plante har hvide blomster; spises kogt, stegt eller bagt; latinsk navn Solanum tuberosum; k/ar/toff+el; fra tysk Kartoffel; fra ældre tartoffel; fra ældre italiensk tartufolo; fra diminutiv af tartufo 'trøffel'; fra latin rekonstrueret form terrêtûberum egentlig 'jordknold'.
|