Kategori: |
|
Skræl æblerne og fjern kernehusene og skær æblerne i mindre stykker.
Kom æbler, melis (sukker) og citronsaft i en stor varmebestandig skål, hvor der er plads til at blandingen kan koge op, og hvor der er plads til at røre. Bland godt.
Sæt skålen i mikroovnen uden låg i 15 minutter ved fuld effekt (750 watt). Rør rundt efter 5 minutter, så al sukkeret smelter. Vær helt sikker på at blandingen har været i kog, ellers giv lidt mere tid.
Efter kogningen tilsættes ½ tsk. flydende konserveringsmiddel til ca. 500 g færdig marmelade. (1 tsk. Atamon konserverer 1 kg færdig marmelade eller syltetøj.)
Hæld marmeladen på rengjorte glas, dvs. glas som er skoldet og efterfølgende skyllet med en blanding af 2 tsk. Atamon og 1 dl varmt vand.
Når marmeladen er blevet kold, bindes glassene til med syltepapir eller lukkes med et lufttæt låg.
Æblemarmelade kan serveres som tilbehør til is, små pandekager eller ostekage eller på f.eks. rugbrød eller franskbrød med smør.
I mikroovn kan det kun anbefales at tilberede marmelade i små mængder, som spises indenfor nogle uger. Større portioner bør tilberedes på traditionel måde.
Ordhistorie: æble; en hård, rund kernefrugt af æbletræet som har saftigt kød og rød, grøn eller gul skræl; fra fællesgermansk rekonstrueret form apalja- 'æble'; fra indoeuropæisk rekonstrueret form ãbel- 'æble'; beslægtet med russisk jábloko 'æble' (og beslægtet med ældre abild 'vildæble').
Ordhistorie: konserveringsmiddel; et stof som tilsættes madvarer, så de kan holde sig i længere tid; det kan være sukker, eddike eller et kemisk konserveringsmiddel.
|