DK-Flag Erik Østergaard - Opskrifter (på dansk) / Recipes (in Danish) Go to Home Page
 Symbol of Chef's cap / Kokkehat - symbol Return
  
  

Kammerjunkere

A bunch of blue grapes

Kategori:

Tilbehør etcetera.

JokerWhat / Hvad: Vælg en tilfældig opskrift (på dansk) fra gruppe
    Joker: Random / Joker: Tilfaeldig

Serveres kold / Served coldAlkoholfri / Non-alcoholic

Picture Gallery / Billedgalleri


Tilberedning:

(10-12 pers.)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Klargør ønsket mængde i en serveringsskål.

Servering:

Supplement til koldskål og frugtsupper efter behag.

Information:

Lidt historie.

Kammerjunkere som udtryk begyndte at vinde indpas i den danske madkultur fra 1900-tallets begyndelse. Når kammerjunkerne har fået det navn, de har, så skyldes det formentligt flere forhold.

Kammerjunkere var indtil 1947 tillige en titel indenfor hoffet. Kammerjunkertitlen tilhørte en af de laveste rangklasser, og selv personer uden officiel titulering fik denne stillingsbetegnelse i mangel af bedre. Der fandtes både titlen som den almindelige jævne Kammerjunker og så den mere prestigefulde som Overkammerjunker, hvilket passede fint med bagværkets navn, da kagen traditionelt blev skåret over og bagt i to dele.

Hverken titlen eller bagværket nød dog nogen større anseelse. Dens tvedelte bagemetode gjorde den egentlig til en tvebak, men denne betegnelse slog dog aldrig rigtigt igennem på grund af kammerjunkerens uanseelige størrelse i forhold til den normale tvebak. Og ej heller ønskede man at betegne den som værende en traditionel småkage, da kammerjunkere mere blev anset som et supplement til koldskål og frugtsupper end et egentligt selvstændigt nydelsesmiddel.

Med andre ord, så kunne kagen godt kategoriseres som værende en småkage eller en tvebak, men man mente ikke, at den var disse betegnelser værdig, at den "gjorde" sig til mere end den i virkeligheden kunne leve op til. Det var formodentligt også baggrunden for, at kammerjunkere fik det spøgefulde tilnavn keltringer, som bl.a. også betyder snyde, fuske og bedrage.

Dette var vel ikke helt rimeligt, da kammerjunkerne som regel var baseret på en finere opskrift end de traditionelle tvebakker - med mere krydderi og sukker. Og kammerjunkere er da også i dag - trods sine navne - et uundværligt tilbehør til en af danskernes mest yndede sommerspiser, koldskålen.


E-mail Contact (Chef) / E-mail kontakt (Kok)   Return
   Go to Home Page