De
anførte oplysninger er vejledende. Følg
altid afkalkningsmidlets fabrikants vejledning og
produktets fabrikants vejledning. Se de
tilhørende brugsanvisninger.
Tøm el-kedlen og skyl den grundigt med vand.
Fyld den helt op med rent vand og kog den af.
Tøm el-kedlen og lad den køle af i 10
minutter, før den igen skylles med rent vand,
da der ellers kan dannes damp ved påfyldning
af koldt vand.
Gentag hele processen, hvis der stadig er kalkaflejringer
i el-kedlen.
For at fjerne eventuelle kalkaflejringer fra
filterindsatsen, kan denne lægges i blød i
lidt fortyndet eddike.
Tips:
Til kogning (opvarmning til 100°C i 2 minutter)
af let (bakterie-) forurenet vand, der efter myndighedernes
anvisning efter kogning kan benyttes til drikkevandsformål,
kan en el-kedel benyttes, hvis en portion vand gives 2 opkog med
2-5 minutters mellemrum. Følg altid relevante
myndigheders anvisning.
Husk altid at blande syre i vand
og ikke omvendt.
Varm kun vand i el-kedlen,
aldrig andre væsker (som f.eks. mælk).
Overfyld ikke el-kedlen! Vandet kan
koge over og forårsage skoldning.
Lad ikke el-ledningen hænge ud over
bordkanten.
Efter brug slukkes for strømmen
på stikkontakten og el-kedlens stik tages ud af
stikkontakten.
Sænk aldrig apparatet eller
ledning ned i vand eller anden væske.
Anbring altid el-kedlen udenfor
børns rækkevidde.
Kaffemaskine:
I Danmark er vandet meget hårdt, hvorfor
kaffemaskinen skal afkalkes jævnligt. Det anbefales,
at gøre det mindst en gang hver måned.
Når brygningen af kaffe tager længere tid
end normalt, er det tegn på, at kaffemaskinen
trænger til afkalkning.
Eddikesyre:
Statens husholdningsråd anbefaler, at der til afkalkning
anvendes 2 dl 32% eddikesyre
og 4 dl vand.
Eddikesyre og vand blandes i kaffemaskinens vandtank.
NB! Vandet fyldes på først, hvorefter
eddikesyren tilsættes. Der tændes for
kaffemaskinen, og ca. 1 dl koges igennem, hvorefter
der slukkes for kaffemaskinen.
Efter ½ time koges resten igennem.
Kaffemaskinen koges derefter igennem med 2 gange
1 liter rent vand, inden der på ny brygges
kaffe. Kaffemaskinen bør altid afkøle
ca. 5 minutter mellem "brygningerne" (sluk
for kaffemaskinen), da der ellers kan dannes damp
ved påfyldning af koldt vand.
Det frarådes at anvende andre afkalkningsformer
end den ovenfor beskrevne.
Citronsyre:
2-3 spsk. (24-36 g) citronsyre
opløses i lidt varmt vand.
NB! Vandet hældes op først, hvorefter
citronsyren tilsættes.
Opløsningen blandes i kaffemaskinens vandbeholder
sammen med ½ liter koldt vand.
NB! Vandet fyldes på først, hvorefter
citronsyreopløsningen tilsættes.
Tænd for kaffemaskinen og sluk efter 2-3 minutter,
når en lille del af opløsningen er kogt
igennem.
Efter 1-2 timer tændes der for kaffemaskinen igen,
og resten af opløsningen koges igennem.
Kaffemaskinen koges derefter igennem med 2 gange
1 liter rent vand, inden der på ny brygges
kaffe. Kaffemaskinen bør altid afkøle
ca. 5 minutter mellem "brygningerne" (sluk
for kaffemaskinen), da der ellers kan dannes damp
ved påfyldning af koldt vand.
Tips:
Man kan f.eks. tælle 25 kaffepapirfiltre
op og sætte dem i ens kaffefilterholder. Når
de er brugt, er det tid for en ny afkalkning af
kaffemaskinen.
Filterstyrken øges i kaffefiltre af
papir, hvis den prægede kant ombukkes.
Benyt altid kun frisk og koldt vand,
når der laves kaffe, da opnås den bedste smag
og aroma.
Malet kaffe bør opbevares tørt
og mørkt i tætsluttende emballage, gerne
køligt - f.eks. i køleskab (+5°C) - og
ikke sammen med stærkt lugtende varer, så
holder aromaen længere.
Husk altid at blande syre i vand
og ikke omvendt.
Lad ikke el-ledningen hænge ud over
bordkanten.
Efter brug slukkes for strømmen
på stikkontakten og kaffemaskinens stik tages ud af
stikkontakten.
Sænk aldrig apparatet eller
ledning ned i vand eller anden væske.
Anbring altid kaffemaskinen (kande og kaffefilter)
udenfor børns rækkevidde.
Til kogning (opvarmning til 100°C i 2 minutter)
af let (bakterie-) forurenet vand, der efter myndighedernes
anvisning efter kogning kan benyttes til drikkevandsformål,
er kaffemaskiner IKKE anvendelige, da disse sjældent
opnår en temperatur på 100°C i 2 minutter. Følg
altid relevante myndigheders anvisning.
Æggekoger:
Den rustfrie skål rengøres og afkalkes med
eddike.
Alt efter hvor hårdt vandet er og hvor mange
forskellige mineraler, der er i vandet, kan der forekomme en
smule misfarvning af skålens bund. Det har ingen
betydning for æggenes kvalitet eller smag.
Eddike:
Denne misfarvning kan fjernes ved at blande 1 tsk.
eddike i apparatets
tilhørende målebæger fyldt med vand
og lade blandingen koge i 10 minutter uden låg
i kogeskålen.
Træk stikket ud af stikkontakten og lad
apparatet afkøle.
Hæld resterende vand ud. Skyl efter med
rent vand.
Tips:
Der kan evt. kommes en smule
eddike i vandet i
skålen, når æggene koger - f.eks. en
gang om ugen. Tør herefter skålen af med en
fugtig klud og bagefter med en tør klud.
Brug en æggeprikker med en æggenål
til forsigtigt at prikke hul på æggenes
buttede (brede) runde ende, så de ikke går
i stykker (revner) under kogningen.
Når æggene er kogt færdig
slukkes for æggekogeren, og æggene kommes
under koldt vand, så de ikke fortsætter med
at koge.
Husk altid at blande syre i vand
og ikke omvendt.
Lad ikke el-ledningen hænge ud over
bordkanten.
Efter brug slukkes for strømmen
på stikkontakten og æggekogerens stik tages ud af
stikkontakten.
Sænk aldrig apparatet eller
ledning ned i vand eller anden væske.
Anbring altid æggekogeren udenfor
børns rækkevidde.