DK-Flag Erik Østergaard - The Christmas Page (Dansk version) Go to Home Page
Tree Santa Santa Bells Santa Santa Return
  
  
English version
EOE EOE EOE EOE Bottom of This Page

Santa

God Jul

Ho Ho Ho !

Santa

Juleside

SantaJulekort

Santa Dette er mit forsøg på at lave et Julekort på Internettet fra mig til alle jer med hovedvægt på den danske jul og dens skikke og traditioner.

Snowman

Sprællenisse

Sprællenisse (Sprællemand)

En Sprællenisse (Sprællemand) er en træ- eller papfigur, der spræller, når man trækker i en snor. Sprællenissen er normalt ophængt på et søm på væggen.

Erik Oestergaard Home Page

Hvis denne side vises i en ramme (frame), så bryd ud. Klik her!

EOE EOE

EOE EOE

Julenoter

Advent

Advent: Fire uger som går forud for Jul.

Det engelske ord "Advent (advent)" stammer fra "ad" + "ven/t" fra latin "adventus" - "a coming to (komme)" fra "ad" - "to (til)" + "ventus" form of "venire" - "to come (at komme)".

Det danske ord "advent" stammer fra "ad" + "ven/t" fra latin "adventus" - "komme, ankomst" fra "ad" - "til" + "ventus" form af "venire" - "komme".

Advent betyder på latin "Adventus Domini", dvs. "Kristi komme" eller "Herrens komme". Herren, der sigtes til, er naturligvis Jesus Kristus (Vor Frelser).

I den kristne kalender er advent den indledende tid til Jul, iberegnet de fire søndage som går forud for den 25. december, begyndende med søndagen som falder nærmest (før eller efter) 30. november (St. Andrews dag; Sankt Andrew er Skotlands skytshelgen) og fortsættende indtil fejringen af Jesus Kristus fødsel i julen (25. december); Første søndag i advent betragtes som begyndelsen af kirkeåret. Hvis juleaften, 24. december, falder på en søndag, er den dag også 4. søndag i advent.

Skikke og traditioner

En adventskrans bærer fire lys, hvoraf et af dem tændes hver søndag indtil søndagen før jul, dvs. første søndag i advent tændes et lys, anden søndag tændes både det første og et nyt lys og så fremdeles. På søndagen før jul er alle 4 lys tændt. Ofte samles familien om adventskransen, og de synger et par salmer og hygger sig, når lysene bliver tændt.

Den danske salmedigter Nikolai Frederik Severin Grundtvig (Born / Født8. september 1783 - Died / Død2. september 1872) skrev (1849) de to salmer "Vær velkommen, Herrens år" med musik (1852) af den danske komponist Andreas Peter Berggren (Born / Født2. marts 1801 - Died / Død8. november 1880), hvoraf den ene (advent) udgave er næsten en officiel kundgørelse af det nye kirkeår i Danmark og den anden (nytår) udgave er til brug ved kalenderårets nytår.

Jul

Det engelske ord "Christmas (jul)" stammer fra den gamle engelske betegnelse "Cristes maesse" som betyder "Christ's mass (Kristus' messe)". Dette var navnet på højtids-gudstjenesten holdt den 25. december for at mindes Jesus Kristus fødsel.

Ordet "X-mas" eller "Xmas" er dels en juleøl, og dels en engelsk-amerikansk forkortelse af "Christmas (jul)".

Det danske ord "jul" stammer fra fællesgermansk [rekonstrueret form] "jexwula" - "jul" muligvis opstået ved en krydsning af [rekonstrueret form] "xwexwula" - "hjul" og [rekonstrueret form] "jêra" - "år"; egentlig "årets hjul, årets kreds".

Jul: Kristen religiøs helligdag, iagttaget over hele den vestlige verden på den 25. december og traditionelt markeret med fest og given gaver. I den kristne kirke er det den dag, på hvilken Jesus fødsel fejres, skønt den faktiske fødselsdato er ukendt. Mange af dagens skikke har en ikke-kristen oprindelse og var tilpasset fra fejring af vintersolhverv. Valget af en dato nær vintersolhverv skyldes meget missionærernes ønske om at lette omvendelse for medlemmer af ældre religioner, som traditionelt holdt fester på den tid af året.

postkort eller kort: Et lille erhvervsmæssigt trykt kort på karton oftest i rektangulær form, sædvanligvis med et billede på den ene side, hvortil der skal klistres et frimærke på til postforsendelse og normalt sendt uden konvolut. "Julekort" og "Nytårskort" er eksempler på sæsonmæssige postkort.

Julekort: Et trykt og ofte udsmykket kort (postkort) til postforsendelse ved jul for at give udtryk for gode ønsker. I vore dage i Danmark omfatter en hilsen sendt med et julekort normalt både en julehilsen og en nytårshilsen.

Nytårskort: Et trykt og ofte udsmykket kort (postkort) til postforsendelse ved nytår for at give udtryk for gode ønsker. I vore dage i Danmark er en nytårshilsen sendt med et nytårskort normalt erstattet af hilsenen sendt med et julekort.

Skikke og traditioner

Hen over århundrederne har et bemærkelsesværdig antal skikke og traditionelle helligholdelser dukket op for at gøre juletiden til en af de mest farvestrålende og festlige tider på året. Den mest almindelig udbredte skik er sandsynligvis at give gaver, hyppigt forbundet med personen Julemanden.

Andre skikke har at gøre med...

Mange af de danske juletraditioner er ofte blevet lånt fra Sverige og Tyskland, hurtigt indpasset som danskernes egne traditioner og givet deres eget danske præg. Juletræet, en indførelse af nyere dato fra Danmarks sydlige nabo, som var lang tid om at opnå en sikker plads i danske hjem blev ofte dekoreret med kæder af små danske flag, røde og hvide julenisser og dusinvis af lys. Faktisk er julen i Skandinavien en lysfest.

Siden ældgammel tider, da julen var en hedensk fest sammenkædet med midvinter (vintersolhverv), har skandinaverne i modsætning til angelsakserne og sydeuropæerne fejret på juleaftensdag, 24. december.

For fuldstændighedens skyld skal det slås fast, at når danskerne danser rundt om træet, må flere end nogle få ty til sangark med de mest populære sange, som enten kan købes i den lokale boghandel, eller som ofte fås gratis med æsker med julelys. I modsætning til børn i gamle dage har få indøvet versene i skolen, og husker dem, når de bliver voksne. Men danskerne synger.

Folk som lever i de kolde vinter-klimaer i Nordamerika og Europa, herunder Danmark, ser frem til en "hvid jul", fordi sne er en af attraktionerne, som forbindes med helligdagstiden. Sædvanligvis kræves der en nærmere angivet mængde faldet sne i de respektive lande, før det officielt kan kaldes for en "hvid jul". Men jul fejres også i Sydamerika, Australien og New Zealand, steder hvor det er sommer ved juletid, og også steder med helårs varme klimaer.

Det første københavnske juletræ blev tændt i 1811 i den danske national-liberale politiker Orla Lehmanns (Born / Født19. maj 1810 - Died / Død13. september 1870) barndomshjem. Men på et sjællandsk gods havde man været tidligere ude, allerede tre år før var der nemlig juletræ på Holsteinborg beliggende sydøst for byen Skælskør.

I Danmark modtager børnene traditionelt ikke gaver den 25. december, men med festligholdelsen, som finder sted om aftenen den 24. december, juleaftensdag, dagen før juledag. Mange folk i Danmark går i kirke om eftermiddagen på juleaftensdag, 24. december.

Juledag, 25. december, og også den følgende dag 26. december er ofte tiden til at modtage gæster hjemme.

I vore dage i Danmark siges det, at julen er tiden, som tilbringes med familien, og nytåret er tiden til vennerne.

Solhverv

Det engelske ord "Solstice (solhverv)" stammer fra latin "sõlstitium" svarende til "sol" - "sun (sol)" + "stitium" - "to stand still (standse)".

Det danske ord "solhverv" stammer fra "sol" + "hverv" [i oprindelig betydning "omdrejning"] fra et fællesnordisk ord svarende til oldislandsk "sólhvarf" egentlig "solvending".

Solhverv: Den ene eller den anden af dagene på hvilken solen er længst mod nord eller syd for den himmelske ækvator hvert år, og hvor dagen er længst, henholdsvis kortest. På den nordlige himmelhalvkugle sker sommersolhverv, når solen er længst mod nord, og indtræffer 21. juni eller 22. juni; vintersolhverv indtræffer 21. december eller 22. december.

Skikke og traditioner

Ingen i Danmark i vore dage.

Juleemner

Julelyde

Julelinks

Links væk fra mine sider åbner i et nyt browser vindue. Luk dette nye vindue og du er tilbage.

Jeg er ikke ansvarlig for indholdet på nogen side, som du springer til fra et af disse links. Hvis du ikke accepterer dette, så brug ikke nogle af disse links.

Post

E-mail kontakt (krans)

E-mail Contact Tryk her for at sende mig en e-mail!

Bemærk:

Jeg tjekker kun min e-mail cirka en gang om ugen.

 

Postkort

Postkort (Julekort)

 


Postkort

Se også mit...

HeartValentinsdagkort

HeartGå ikke glip af min Valentinsdag side inklusive blandt andet en nedtælling til Valentinsdag og noter om Valentinsdag med hovedvægt på den danske Valentinsdag og dens skikke og traditioner.

Vacation (Holiday) - Palm trees on island. / Ferie - Palmetræer på ø.Feriepostkort

Vacation (Holiday) - Palm trees on island. / Ferie - Palmetræer på ø.Gå ikke glip af min Ferie side inklusive blandt andet noter om ferie med hovedvægt på den danske ferie og dens skikke og traditioner.

PumpkinHalloweenkort

PumpkinGå ikke glip af min Halloween side inklusive blandt andet en nedtælling til Halloween og noter om halloween med hovedvægt på den danske halloween og dens skikke og traditioner.

FireworksNytårskort

FireworksGå ikke glip af min Nytårsside inklusive blandt andet en nedtælling til Nytår og noter om nytår med hovedvægt på det danske nytår og dets skikke og traditioner.


Kalibreringskontrol
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F

 


   Top of This Page
   Return
   Go to Home Page