DK-Flag Erik Østergaard - Opskrifter (på dansk) / Recipes (in Danish) Go to Home Page
 Symbol of Chef's cap / Kokkehat - symbol Return
  
  

Tarteletter af mørdej (bagt)

A bunch of blue grapes

Kategori:

Tilbehør etcetera.

JokerWhat / Hvad: Vælg en tilfældig opskrift (på dansk) fra gruppe
    Joker: Random / Joker: Tilfaeldig

Serveres kold eller varm / Served cold or hotAlkoholfri / Non-alcoholic

Picture Gallery / Billedgalleri


Tilberedning:

(4 pers. [ca. 12-15 stk.])

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Smørret smuldres i melet og salt blandes i. Pisk fløde eller vand og æg sammen og bland det i. Ælt dejen let sammen til en jævn masse.

Lad dejen hvile et par timer i køleskabet (+5°C).

Med dej udvendig på form:

Rul dejen ud til en tynd plade og udstik runde dejplader, der er tilpas store til at dække ydersiden af tarteletforme eller linseforme. Pres dejen om de usmurte forme og prik bunden med en gaffel, så der ikke kommer luftbobler under bagningen. Sæt de omvendte forme på en bageplade belagt med bagepapir.

eller...
Med dej indvendig i form:

Rul dejen ud til en tynd plade og udstik runde dejplader, der er tilpas store til at dække indersiden af tarteletforme eller linseforme. Læg dejen ned i de usmurte forme og pres dejen, så den går helt op ad siderne og prik bunden med en gaffel, så der ikke kommer luftbobler under bagningen. Dæk bunden med stanniol, og kom ris eller tørrede bønner i, så kanterne ikke falder ned under bagningen. Sæt formene på en bageplade belagt med bagepapir.

Ovn:

Bag tarteletterne ca. 10 minutter midt i en forvarmet ovn ved 225°C til de er lysebrune. Fjern ris eller bønner samt stanniol efter ca. den halve bagetid, når kanterne er blevet så stive, at de ikke falder ned under bagningen, hvis man valgte fremgangsmåden "Med dej indvendig i form".

De nybagte tarteletter vendes ud efter to til tre minutter og afkøles på en bagerist.

Tarteletterne er nu klar til brug.

De færdigbagte tarteletter kan gemmes ret længe i tætsluttende kagedåse og eventuelt varmes i ovnen før anvendelsen (se fremgangsmåde nedenfor).

Servering:

Tarteletter af mørdej (bagt) indgår som ingrediens når de er bagt færdige, og de anvendes kolde eller eventuelt lunet (se fremgangsmåde nedenfor) f.eks. til tarteletter (tarteletter med tarteletfyld).

Information:

Opbevaring Tørt, ved stuetemperatur (20-25°C) i tætlukket emballage.

Varmning Lige før brug kan tarteletterne af mørdej (bagt) varmes midt i en forvarmet ovn ved ca. 200°C i 3-5 minutter stillet med bundene vendt opad på en bageplade belagt med bagepapir. De kan også lunes på en brødrister.

Ordhistorie: tartelet; en lille bagt skål af butterdej eller mørdej til at fylde med stuvning; også om en lille bagt skål af butterdej eller mørdej fyldt med stuvning; tarte+let; fra fransk tartelette diminutiv til tarte 'tærte' (jævnfør tærte).

Ordhistorie: butterdej; en dej af hovedsagelig smør og mel og vand som bruges til f.eks. kage- eller grøntsagstærter; bu/tter+dej; fra tysk Butterteig egentlig 'smørdej'; fra Butter 'smør'; fra latin bûtyrum; fra græsk bútyron 'smør' egentlig 'ost fra en ko'.

Ordhistorie: mørdej; en kagedej der er lavet af mel, fedtstof, sukker og æggeblomme, og som f.eks. bruges til tærter.

Ordhistorie: dej; en blød eller flydende masse af mel, fedtstof, hævemiddel med mere som æltes eller piskes sammen; fra et fællesgermansk ord med betydningen 'noget æltet, formet'.

Ordhistorie: stuvning; en opbagt hvid sovs hvori der blandes grøntsager, kødstykker med mere.

Tips:


E-mail Contact (Chef) / E-mail kontakt (Kok)   Return
   Go to Home Page