DK-Flag Erik Østergaard - Opskrifter (på dansk) / Recipes (in Danish) Go to Home Page
 Symbol of Chef's cap / Kokkehat - symbol Return
  
  

Sirup

A bunch of blue grapes

Kategori:

Tilbehør etcetera.

JokerWhat / Hvad: Vælg en tilfældig opskrift (på dansk) fra gruppe
    Joker: Random / Joker: Tilfaeldig

Serveres kold / Served coldAlkoholfri / Non-alcoholic

Picture Gallery / Billedgalleri


Tilberedning:

(40-60 pers.)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Som tilbehør og til pålæg sættes flasken med sirup frem eller ønsket mængde sirup hældes op i en serveringsglaskande. Ellers klargør ønsket mængde sirup.

Servering:

Som pålæg på f.eks. rugbrød med eller uden smør, tilbehør til pandekager, velegnet til madlavning og bagning.

Information:

Sirup er en sød, tyktflydende sukkermasse med en gylden til mørkebrun farve. Sirup er et biprodukt ved sukkerfremstilling eller ved indkogning af forskellige frugtsafter. Indeholder ca. 20% vand, 70% kulhydrat samt smagsgivende stoffer. Anvendes som sødemiddel og smagsgiver i bagværk, madlavning, drinks m.m.

I brødopskrifter kan sirup erstattes med samme mængde honning.

Der findes mange typer sirup, blandt andet lys sirup og mørk sirup, som begge fremstilles af roesukker og vand, der varmes op. Der findes også en lys gylden sirup, der er fremstillet af rørsukker. Rørsukkersirup er mildere i smagen og har en tyk konsistens ligesom honning. Glukose- og majssirup er søde tyktflydende udtræk fra majskerner og de bruges i bagværk, desserter, slik og snacks. Amerikansk pancake syrup er majssirup tilsat en smule ahornsirup. Ahornsirup, fremstillet af ahorntræets saft, er den mest værdsatte af alle sirupperne. Den har en meget sød, karakteristisk smag og en rødbrun farve. Fra bygkorn, der maltes ved spiring og tørring, udvindes bl.a. bygmaltsirup, som har en delikat smag og indeholder en del vitaminer og jern. Maltsirup, laves af maltet byg (bygmaltsirup) eller af en blanding af byg og majs.

100 g Sirup = 0,7 dl.

1 dl Sirup = 140 g.

Problemer Sirup: Hvis sirup krystalliserer sættes glasset i varmt vandbad (en skål eller lignende med varmt vand, hvori man anbringer noget der skal opvarmes, ofte i en beholder) til siruppen er flydende igen. En eventuel hinde fjernes.

Holdbarhed og opbevaring Sirup: Ubegrænset i glas ved stuetemperatur. Ahornsirup: Ubegrænset på køl (i køleskab (+5°C)).

Ordhistorie: oldfransk sirop; italiensk sciroppo; tyrkisk surup 'sirup'; arabisk surub 'noget man drikker, drikkeri'; afledt af sarib 'at drikke'.


E-mail Contact (Chef) / E-mail kontakt (Kok)   Return
   Go to Home Page