DK-Flag Erik Østergaard - Opskrifter (på dansk) / Recipes (in Danish) Go to Home Page
 Symbol of Chef's cap / Kokkehat - symbol Return
  
  

Risotto

A bunch of blue grapes

Kategori:

Retter (forretter og hovedretter etcetera).

JokerWhat / Hvad: Vælg en tilfældig opskrift (på dansk) fra gruppe
    Joker: Random / Joker: Tilfaeldig

Serveres varm / Served hotMed alkohol / With alcohol

Picture Gallery / Billedgalleri


Tilberedning:

(4 pers.)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Finhak peberfrugt og squash. Skær kyllingen i mindre stykker. Smelt smørret i en gryde, og rist grøntsager samt kyllingestykker. Hæld vin over.

Tilsæt ris, hæld bouillon over og læg låg på gryden. Lad retten koge ved svag varme i ca. 12 minutter uden at røre indtil risen er klar. Fjern gryden fra varmen. Se evt. "kogte ris". Når risottoen er færdig, skal den være lind, cremet og udflydende, og have så megen væde tilbage, at væden kan sive ud og ligge som kant på en tallerken. Tilsæt evt. lidt mere bouillon eller vand, hvis risottoen er for tør.

Retten smages til med salt og peber og anrettes i dybe tallerkner og drysses med basilikum.

Servering:

Risotto serveres varm med groft brød eller Mini Flutes.

Information:

Ris opbevares tørt, ikke for varmt og ikke sammen med stærkt lugtende varer.

Risottoris stammer fra Italien og er rundkornede ris. De anvendes i den klassiske italienske ret risotto, hvis navn henviser til en ris-rest, lidt ris. Blandt velegnede runde ristyper, som mest dyrkes på Posletten, er den almindeligste Arborio. Men Carnaroli koger mindre ud, og det samme gør Vialone Nano, som dyrkes ved Gardasøen.

I enhver risotto indgår fire elementer: en sofritto (finthakkede grøntsager sauteret (stegt på hed pande) i olie eller smør), riso (risottoris), brodo (varm bouillon, der er afstemt efter retten) og condimenti (tilbehør i form af fintskåret kød, fisk, skaldyr, grøntsager, svampe eller ost.

Ordhistorie: squash; en aflang grøntsag med grøn eller gul skal og hvidt, lettere melet kød; spises farseret, smørdampet eller stegt; latinsk navn Cucurbita pepo = courgette, zucchini; fra amerikansk-engelsk squash; fra askútasquash 'grøntsag der spises rå' på det algonkin-indianske sprog narragansett.

Ordhistorie: courgette; = squash; courg+ett/e; fra fransk courgette; fra diminutiv af courge 'græskar'; fra latin cucurbita; egentlig 'lille græskar'.

Ordhistorie: zucchini; = squash; zucch+in/i; fra italiensk zucchini pluralis (flertal) af zucchino 'ungt græskar' diminutiv af zucca 'græskar'; omdannet af cucuzza; afledt af latin cucurbita 'græskar'.

Ordhistorie: vin; en alkoholisk drik som fremstilles ved gæring af saft af friske vindruer eller anden frugt; to slags: bordvin (vin med op til 14% alkohol) og hedvin (med 14-20% alkohol); fra latin vînum; fra oldlatin rekonstrueret form woinom 'vin'; fra et ukendt middelhavssprog; beslægtet med græsk oînos 'vin' (jævnfør fremmedordet ønologi 'vinlære'), arabisk wain 'vin', hebraisk jájin 'vin'.

Ordhistorie: hvidvin; en lys, gullig vin der er fremstillet af druers frugtkød uden skaller eller af grønne druer, hvor skallen er med i en vis periode af gæringen Not equal to / Forskellig fra (ikke lig med) rødvin, rosé.

Ordhistorie: rødvin; en mørk, blårødlig vin der er fremstillet af blå druer, hvor saften har gæret sammen med skaller, kerner og stilke Not equal to / Forskellig fra (ikke lig med) hvidvin, rosé.

Ordhistorie: rosé eller rose; = rosévin; ros+é; fra fransk rosé 'rosenfarvet, svagt rødmende'; afledt af rose (jævnfør substantiv (navneord) rose).

Ordhistorie: rosévin eller rosevin; en vin af lys rødlig farve; fremstilles ved at drueskallerne skilles fra på et tidligt tidspunkt af gæringen, eller ved sammenstikning af rød- og hvidvin = rosé, vin rosé.

Ordhistorie: vin rosé eller vin rose; = rosévin.

Tips:


E-mail Contact (Chef) / E-mail kontakt (Kok)   Return
   Go to Home Page